Facebook – farligt för karriären

avPernilla Ericson

Fyllefoton på nätet? Varning! Bilderna kan kosta dig drömjobbet

Foto: Ulf Höjer, Jupiter Images
Arbetsgivaren ser dig Var försiktig med vilka bilder du lägger ut på dig själv på Facebook. Det kanske inte bara är dina vänner som tittar...

Dunkande huvudvärk och dyr barnota efter en kväll på krogen.

Men den värsta baksmällan väntar på Facebook. Där har hundratals nätkompisar redan sett dina fylleeskapader på bild.

– Det kan få otäcka följder, säger Kenth Karlsson, karriärcoach på Unionen.

Kenth Karlsson.

Över en miljon svenskar är nu medlemmar i Facebook. Varje dag ansluter sig cirka 1 000 svenskar till kontaktforumet. Vips har du tillgång till dina vänner och deras bekantskapskrets.

Du får en daglig uppdatering av vad dina vänner gör inne på sajten. Bilder som ”taggas” med ditt namn når genast dina nätkompisar.

Inte bara vännerna ser

Och det är inte bara dina vänner som tittar. På Facebook kan din framtida arbetsgivare vänta, enligt karriärcoachen Kenth Karlsson.

– Företag har börjat leta arbetssökande på Facebook. Arbetsgivare kan till exempel gå in i nätgrupper och scanna efter bra folk. Jag blev medlem i Facebook för att undersöka fenomenet, och reagerade på att man lägger upp väldigt privata fotoalbum. Det kan få otäcka följder.

Facebook-gruppen ”30 reasons girls should call it a night” har fått stor uppmärksamhet i USA.

175 000 kvinnliga medlemmar från hela världen lägger upp bilder från redlöst berusade utekvällar: Tjejer som somnat i badkar. Som kräks. Som vinglar omkring. Gruppen anses uppmana till fylleri.

En harmlös, sluten grupp menar upphovsmakarna.

Lätt att misstolka

Vad många av dem kanske inte inser är hur lätt det är att registrera sig, spara ner bilder och skicka dem vidare.

– Du måste tänka på vilken bild fotot ger av dig. Det kan vara din första fest på länge, med vänner som du har känt i evigheter, men det kan inte arbetsgivaren veta. Du lämnar ett fält öppet för misstolkningar.

– Arbetsrättsligt har det kommit upp blogg- och Facebook-relaterade ärenden där personer råkat illa ut. De var kritiska mot sina arbetsgivare på nätet, och det ställde till det och skapade lojalitetskonflikter.

Kenth Karlsson vill uppmana till försiktighet.

– Det är viktigt att göra skillnad på vad som ska vara privat och vad som ska vara öppet för allmänheten. Jag råder folk att vara väldigt försiktiga med vad de lägger ut på Facebook och på sina bloggar.

Läsarnas mardrömsberättelser

Bilder som kan ses av ”alla” på Facebook kan leda till katastrof, både i privatlivet och i karriären.

Läs här om några som drabbats.

Fotades under bordet.

”Vi smög och provade hennes trosor”

”Alla på jobbet var hemma hos en kvinnlig medarbetare efter en blöt afterwork. Vi var bra packade, och jag fick idén att smyga in i sovrummet, öppna hennes underklädeslåda och prova hennes trosor. En kille på jobbet tog kort. Skitkul, tyckte vi. Men det var inte lika kul när han la ut bilderna på Facebook. Behöver jag säga att det var frostig stämning på kontoret mellan mig och tjejen?”

Måns

”Bild på mitt underliv lades ut på Facebook”

”En kille tog på en fest flera oönskade bilder på mig under drinkbordet. Saken var den att han hade sett att jag var troslös, tog flera närgånga bilder på mitt kön samt bild på mitt ansikte – inte så lustigt.”

Anonym tjej

”Jag mådde skitdåligt!”

”För ett tag sedan gick jag ut och drack efter jobbet. Jag hade inte käkat och blev kanonfull. Kvällen är en minneslucka. Dagen efter såg jag mig själv på Facebook, hängande på bardisken. Jag mådde skidåligt!”

78:a

”Vänskapen har fått sig en rejäl törn”

En vänskap har fått sig en rejäl törn på grund av Facebook. Min tjejkompis älskar att lägga ut fula fyllebilder på folk och skriver ”ha ha ha”-kommentarer. Man känner sig bortgjord. Nu blir jag arg så fort hon tar fram digitalkameran.

Goldie

ARTIKELN HANDLAR OM