Nätbedragarnas nya metod att ta dina pengar

Av: Oscar Nelson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nätbedragarna har bytt taktik.

Nu utger de sig för att företräda ett kortföretag när de försöker kapa ditt konto.

Viktor Söderberg, 26, fick ett bluffmejl i Visas namn.

– De ville ha mitt lösenord, säger han.

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Viktor Söderberg, 26, fick ett bluffmejl i Visas namn.

Nätbluffarna fortsätter att drabba bankkunder.

Viktor Söderberg, 26, från Enköping fick nyligen ett mejl undertecknat kortföretagen Visa och Mastercard. I mejlet stod det att något var fel med lösenordet till hans Verified by Visa-konto och att han måste bekräfta sin kontoinformation genom att klicka på en länk i brevet.

Viktor, som själv är Visa-kund, anade att något var fel.

– De ville ha mitt lösenord. Men jag har fått liknande brev förut och jag förstod att det var fejk.

Viktor är inte ensam om att få bluffmejl från bedragare som utger sig för att företräda kortföretag. Under den senaste tiden har Aftonbladet fått flera liknande tips.

Kommunicerar aldrig via mejl

Datasäkerhetsexperten Anders Nilsson säger att en bank eller ett kortföretag aldrig skulle kommunicera med sina kunder via mejl.

– Vem som helst kan skriva vad som helst. Ett mejl är väldigt enkelt att förfalska, säger han.

Tidigare har nätbedragarna ofta utgett sig för att komma från en bank. Men trenden att bedragarna lurar kunder att de företräder ett kortföretag ökar.

– Vi har sett det förut, men det har ökat den senaste tiden. Och det ökar också möjligheterna att gå på bluffen. Det kanske känns trovärdigare att Visa hör av sig via mejl än till exempel Swedbank, säger Anders Nilsson.

”Går inte helt att undvika”

I Viktors fall ville bedragarna komma åt hans Verified by Visa-konto, en lösenordstjänst kortföretaget använder för att ge sina kunder extra säkerhet vid näthandel. Mastercard Securecode är en liknande tjänst för Mastercard.

– Vi uppmanar verkligen folk att inte öppna mejlen, men det går inte att helt undvika det här, säger Kurt Gjesten på Visa Sweden. 

Om bedragarna fått tag i Viktors kontouppgifter hade de kunnat länsa hans bankkonto eller tagit över hans dator, säger Anders Nilsson.

– Det är inte någon som sitter ensam i sin lägenhet hemma i Sverige. Oftast är det riktiga kriminella ligor som ligger bakom bluffarna.

Fotnot: Aftonbladet har sökt representanter för Mastercard.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN