Nya siffror talar för sänkta bolåneräntor

Annika Winsth, chefsekonom Nordea.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea.

Inflationstakten fortsätter att sjunka, visar nya siffror idag.

Det talar för att räntorna blir lägre.

– Riksbanken sänker räntan i juli. Det här var spiken i kistan, säger Anders Brunstedt, analytiker på Handelsbanken.

Enligt nya siffror från SCB sjönk inflationstakten till minus 0,6 procent i mars. Det är en sänkning med 0,4 procentenheter sedan februari. Inflationstakten är den genomsnittliga förändringen av konsumentpriserna de senaste tolv månaderna.

”Riksbanken sänker räntan”

Riksbanken har som mål att Sverige ska ha en inflation på 2 procent. I går kom Riksbankens senaste prognos kring den svenska ekonomin. Där spådde Riksbankschefen Stefan Ingves att inflationen skulle öka till 0,2 procent i år. Riksbanken kan påverka inflationen genom att sänka styrräntan.

Styrräntan lämnades oförändrad på 0,75 procent vid beskedet igår, men i och med inflationsbeskedet i dag tror nu experterna att styrräntan sänks vid nästa Riksbanksbesked.

– Riksbanken sänker räntan i juli, säger Annika Winsth, chefekonom på Nordea. 

”Spiken i kistan”

Även Anders Brunstedt på Handelsbanken tror att styrräntan blir lägre vid nästa räntebesked.

– Redan innan inflationsbeskedet var sannolikheten stor för att Riksbanken skulle sänka räntan. Det här var spiken i kistan, säger han.

Eftersom bankerna lånar pengar av Riksbanken påverkar styrräntan bolåneränorna. Det mesta talar nu för att de korta bolåneräntorna sjunker eller åtminstone ligger kvar på låga nivåer resten av året.

Sedan vänder det – enligt de flesta experter. Prognoser visar att både marknadsräntor och Riksbankens styrränta vänder upp första halvan av nästa år – i takt med att arbetslösheten minskar och exporten tar fart på allvar.

– Börjar arbetslösheten ticka ned kommer vi inte sitta med en styrränta på en halv eller en procent, säger Anders Brunstedt.

Hitta bästa bolånet
Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu

ÄMNEN I ARTIKELN