Här klarar flest uppkörningen

... och här kuggas flest

Andelen som klarar uppkörningen varierar stort beroende på var man kör upp.

Det får körkortssugna att fly till andra städer än där de bor.

– Av dem som kör upp i Östhammar är 70 procent från Stockholm eller Uppsala, säger Lars Lundin, tf chef för Trafikverket förarprov.

Omkring 55 procent av dem som försöker klarar uppkörningen direkt.

Men andelen som får godkänt skiljer sig kraftigt åt i landet. I utgångsläget har den som kör upp sämst odds i Farsta, där bara 40 procent klarar provet. Det kan jämföras med Umeå där nästan 75 procent lyckas.

”Bedömer lika”

Enligt Vägverket beror skillnaden inte på att det ställs högre krav på förare i Stockholmstrakten.

– Umeå universitet gjorde en studie för 4-5 år sen där de kom fram till att inspektörerna bedömer väldigt lika i landet, mer lika än man till exempel gör i skolorna när man sätter betyg. Jag tror i stället att skillnaden beror på att man är mer motiverad och mer förberedd ute i landet än i Stockholm. Fler chansar i Stockholm där man inte är lika beroende av körkort, säger Lars Lundin.

En annan sak som kan påverka är att trafiken är erkänt svårare att bemästra i en större stad.

– Visst kan det också spela roll. En faktor som vägs in vid proven är samspelet med övriga trafikanter. Man ställs inför fler komplexa situationer i Stockholm jämfört med mindre städer, säger Lars Lundin.

Fler och fler kuggar

Trenden nu, om man ser till hela landet, är att fler och fler kuggar varje år.

– Det ökar med någon procent per år. Vi vet inte vad det beror på. Kanske chansar man mer och mer och försöker spara pengar. Ett exempel från i våras var en kvinna som körde upp och misslyckades tre gånger samma dag, säger Lars Lundin.

För den som inte vill köra upp i hemorten är det fritt att välja en annan stad där Vägverket utför förarprov – en möjlighet många utnyttjar.

– Vi undersökte detta för några år sedan och som exempel var då 70 procent av dem som körde upp i Östhammar från Stockholm eller Uppsala, säger Lars Lundin.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN