Hans lön kan dubblas

avAnders Munck, Leonard Goldberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
Swedbanks vd Michael Wolf.

Swedbanks vd Michael Wolf har över åtta miljoner i årslön – men ligger ändå sist i storbankernas löneliga.

Nu vill banken ge honom ett rejält lönelyft.

Som mest kan Wolf dubbla sin lön i år.

I maj i år kan bonuskranen slås på igen. Då löper de sista statligt garanterade lånen till Swedbank ut.

Lånen instiftades 2008 som ett stöd under finanskrisen och villkorades med att varken styrelsen eller de fem bäst betalda i skulle kunna få bonusar eller löneökningar. Att Swedbank ännu är kvar i de statliga lånen har därför gjort att vd Michael Wolfs årslön fastnat på åtta miljoner kronor, samma nivå som 2008. Men när lånen löper ut i maj är det alltså fritt fram med bonusar och löneökningar igen.

Kan dubbla lönen

Den 19 mars är det dags för Swedbanks bolagsstämma. Dagens industri har rapporterat om att banken då vill höja arvodena till styrelsen. Som exempel föreslås ordföranden Anders Sundström få en ökad ersättning med en miljon till 2,74 miljoner kronor. Bankens styrelse vill även ge Michael Wolf högre lön. Vad som händer med den fasta lönen är inte klart, men styrelsen vill att Wolf ska få en bonus.

Swedbank har två bonusprogram, ett heter Eken och omfattar alla anställda  utom de som jobbar i Ryssland eller Ukraina. Men det finns även ett individuellt bonusprogram för 700 av bankens anställda.

– Styrelsen vill lyfta ett förslag på stämman där man vill ha mandat för att de fem högst betalda i banken ska kunna bli en del av Eken eller det individuella programmet, eller både och. Det är bankens ägare som bestämmer, säger Anna Sundblad, presschef på Swedbank.

VD:ns lön ligger på åtta miljoner kronor Är det rimligt att ge honom bonus också?

– Det här är ett förslag som styrelsen har skickat till stämman. Jag vill inte gå in på det eftersom det är en fråga för styrelsen.

Om bankens ägare röstar ja till förslaget avgör sedan styrelsen vilka bonusar Wolf kan få. Ett nytt EU-direktiv förbjuder att bonusdelen blir större än den fasta lönen, som för Wolf nu är åtta miljoner. Med aktieägarna och styrelsens hjälp kan Michael Wolf alltså dubbla sin lön.

Kan ge 200 procent i bonus

Men det finns ett undantag från regeln om att bonustaket. Taket kan höjas till 200 procent av lönen – om bankens ägare godkänner det. Swedbank har bett om ett godkännande inför stämman för de som är anställda i Norge.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) är försiktigt kritiskt till bankernas bonusutbetalningar.

– Det här är i första hand en fråga för Swedbanks aktieägare. Jag tycker personligen att det är en dålig form av ersättning. Det kan leda till högt risktagande och det är väldigt svårt att koppla egen prestation till ett visst utfall i banksektorn, säger han till Aftonbladet.

– Rent allmänt kan man säga att belöningar som folk inte uppfattar som legitima, det är ett problem. För banken själv, men också för näringslivet i sin helhet.

Fler banker vill höja bonus

Nordea vill också höja bonustaket till 200 procent. Banken har också årsstämma i mars.

– När det gäller bonus har det inte funnits något tak tidigare, det är EU som har beslutat att det ska införas från och med i år för anställda inom enheter med internationell konkurrens. Vissa ersättningar har varit högre tidigare. Det viktiga är att kostnaden totalt blir oförändrad, det betyder att de rörliga ersättningarna inte ökar, säger Helena Östman, informationschef på Nordea.

Handelsbankens bonustak ligger kvar på 100 procent, enligt DI. Det är inte klart hur SEB ser på bonusen än.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM