Sista chansen att deklarera – fixa din deklaration idag

avStefan Hesserud Persson, TT

Hittills har 6,4 miljoner skickat in sin deklaration till Skatteverket.
De resterande 1,6 miljonerna har fram till midnatt i dag, 2 maj, att få ordning på bilagor och avdrag.

Fortfarande saknar Skatteverket deklarationsuppgifter från cirka 20 procent av de drygt 8 miljoner deklaranterna. Men det ändå en betydligt mindre andel jämfört med tidigare år.

Fler deklarerar tidigare

– Möjligheten till tidig återbäring kan vara en bidragande orsak – men är förmodligen inte den enda. Flera tycker att det är skönt att bli av med deklarationen redan den första eller de första dagarna, det är en trend vi ser väldigt tydligt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

De resterande omkring 1,6 miljonerna har fram till midnatt i dag på sig att få koll på bilagor och avdrag.

Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Skatteverket spår deklarationsrusch sista dagen. Arkivbild.

Många avdrag, till exempel jobbskatteavdraget och ränteavdraget på bolån, sker automatiskt. På kapitalinkomstsidan har Skatteverket oftast redan fått in kontrolluppgifter där det bara är att komplettera – men resten får du som privatperson själv ansvara för.

Enligt Johan Schauman finns egentligen bara ett fåtal att hålla kolla på, enligt honom är avdragen är inte så frikostiga som folk tror. Det vanligaste avdraget är det för resor till och från arbetet, något som ungefär 960 000 personer yrkade på förra året. Men resterande avdrag omfattar inte ens en procent av befolkningen.

– Avdrag för dubbelt boende är det några som söker, säger Johan Schauman.

”Ytterst ovanligt”

– Men vad gäller övriga utgifter, såsom arbetskläder och andra material, så är nästan ingenting avdragsgillt. När vi granskar dessa så underkänner vi omkring 95 procent. Skyddskläder vid extrem kyla eller värme kan gå igenom – men det är ytterst ovanligt, säger han.

Du som planerar att vänta in i det sista, och dessutom deklarerar på papper, måste komma ihåg att Skatteverket tagit bort sina brevlådor för inlämning. Se därför till att besöka ett servicekontor under öppettiderna.

Om du behöver hjälp har Skatteupplysningen öppet fram till midnatt i dag.

Fakta: Deklarationstips

  • Anmäl bankkonto. Skatteverket gör inga automatiska utbetalningar om det inte finns ett anmält konto.

  • Glöm inte att lämna deklarationen i tid. Sista dagen är den 2 maj och den som lämnar in försent riskerar att åläggas en förseningsavgift på 1 250 kronor.

  • Du kan sms:a, ringa eller använda appen eller e-tjänsten. Om du vill lämna pappersdeklarationen på ett servicekontor, så tänk på att komma under öppettiderna. Det finns numera ingen brevlåda att lämna deklarationen i när kontoren har stängt.

  • Ska du göra avdrag för resor till och från arbetet — använd Skatteverkets beräkningstjänst så att avdraget blir rätt.

  • Ska du deklarera försäljning av bostad eller försäljning av aktier och andra värdepapper? Använd e-tjänsten och beräkningshjälpen som finns i anslutning till den på skatteverket.se.

  • Om du undrar över vilka avdrag som finns hittar du ”Avdragslexikon för privatpersoner” på Skatteverkets sajt.

  • Återbäringen kommer i början av juni, men sedan i fjol kan du med digital brevlåda få dina pengar redan efter påsk – under förutsättningen att du skickat in dina uppgifter senast den 28 mars. De digitala brevlådorna har ökat från cirka 350 000 stycken i maj 2016, till dagens 2,7 miljoner.

Källa: Skatteverket

ARTIKELN HANDLAR OM