Höjda premier i skyfallens spår

MIN EKONOMI

Kan bli dyrare att försäkra lågt liggande hus

Så småningom kommer vattnet sjunka undan och kvar står de boende med reparationer och ersättningskrav.

De upprepade skyfallen och översvämningarna kan leda till höjda försäkringspremier framöver.

Det varnar experterna.

Arvika, Orust, Skåne, Småland. Listan över områden som drabbats av översvämningar och stormar de senaste åren blir längre. Försäkringsbolagen följer den dramatiska väderutvecklingen och Konsumenternas försäkringsbyrå menar att upprepade naturkatastrofer kan leda till högre försäkringspremier, skriver Svenska Dagbladet.

– På sikt kan katastroferna förstås påverka premien. Om försäkringsbolagens kostnader för skadorna stiger är det en naturlig utveckling, säger Gunnar Olsson, chef för Konsumenternas försäkringsbyrå till SvD.

Utländska katastrofer påverkar

Han tror dock inte på några omedelbara höjningar efter översvämningarna i Småland.

– Utvecklingen får visa om sådana här händelser blir vanligare.

Eftersom de svenska försäkringsbolagen i sin tur är återförsäkrade i internationella försäkringsbolag så påverkar även naturkatastrofer i andra länder de svenska bolagen och deras kunder.

Vänjer sig

Johan Schön, produktspecialist på Trygg Hansa, säger till SvD att försäkringsbolagen börjar vänja sig vid att översvämningar inträffar var och vartannat år. Den här gången kommer inte totalkostnaderna bli så höga, menar han. Trygg Hansa räknar med kostnader på någon miljon.

Informationschefen på Länsförsäkringar, Mikael Östlund, bekräftar att upprepade katastrofer i framtiden kan höja premierna.

– Vi är uppmärksamma på utvecklingen, men planerar inga höjningar i dag. I framtiden kan man tänka sig en högre premie för lågt liggande hus, säger han till tidningen.

Fakta/ Godkända skador ersätts

Läs också

Tove Wennergren

ARTIKELN HANDLAR OM