Stort miljardregn till pensionerna - så mycket får du

I helgen betalar Pensionsmyndigheten ut premiepension till svenskarnas pensionskonton.
I helgen betalar Pensionsmyndigheten ut premiepension till svenskarnas pensionskonton.

I helgen sätter Pensionsmyndigheten över din årliga premiepension.
Hur mycket du får kan du se redan på lördag kväll.
– Dom har legat i förvaltning hos oss i 17 månader, säger Rasmus Bjälkeson, fondexpert på Pensionsmyndigheten.

De allra flesta känner nog inte till att det bara sätts in nya pengar till din premiepension en gång per år.

Nu i december är det dags. På lördag sätter Pensionsmyndigheten in 39,5 miljarder kronor till premiepensionen.

– Det är i genomsnitt ungefär 7 000 kronor per sparare. Det man maximalt kan få är 11 000 kronor för det aktuella året, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.

Till veckan placeras pengarna

Hur mycket du får insatt på ditt premiepensionskonto kommer du kunna se ganska snabbt efter insättningen.

– Antagligen kan man se det redan på lördag kväll på kontot. Men det finns alltid en osäkerhet i det här eftersom det är en otrolig stor körning, säger Rasmus Bjälkeson, fondexpert på Pensionsmyndigheten.

De allra flesta kommer dock få mer än 7000 kronor. Pensionsrätten, som nu betalas ut, är nämligen i snitt 17 månader gammal.

– Det här avser pensionsrätter för 2016. Arbetsgivaren har betalat in månadsvis till Skatteverket som sedan skickat pengarna vidare till oss där vi löpande har investerat de här i en tillfällig förvaltning som baseras på räntepapper. Så det är ingen risk att det sjunker i värde. Första pengarna kom januari 2016 och det sista för decemberlönen har legat ett år.

Först på måndag inleder Pensionsmyndigheten handel av din premiepension. Pengarna kommer placeras i det fondval som du haft sedan tidigare.

”Läge att se över sitt fondval”

Har man tänkt ändra sitt fondval är Rasmus Bjälkesons rekommendation att antingen göra det direkt innan Pensionsmyndigheten gjort sin insättning eller vänta till insättningen är klar i nästa vecka.

– Man kan bara göra en sak i taget på kontot. Gör man ett fondbyte torsdag-fredag kommer det att knuffa fram placeringen av de nya pengarna. Lägger man däremot ett fondbyte i helgen kommer det sättas i verket först efter de gamla pengarna placerats om.

Oavsett tycker Bjälkeson att det här är ett bra tillfälle att gå in och titta på sitt pensionskonto på Pensionsmyndighetens hemsida.

– Se över ditt pensionskonto. Vi vill inte uppmuntra till fondbyte men om man har gjort ett aktivt valt tidigare då kan det vara läge att se över det här som en årlig påminnelse och se om det har gått som man har tänkt sig, säger han.

Förutom premiepensionen sätts även inkomstpensionen in på ditt konto. I år bokförs en insättning på 255 miljarder kronor. I snitt sätts 44510 kronor över per person.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu