Här är de rikaste bankerna

MIN EKONOMI

Swedbank toppar listan med 274 miljarder i kassakistan

Storbankernas kassor svämmar över. Samtidigt gör de rekordlåga räntorna att många småsparare inte får ett öre för att låna ut pengar till bankerna.

– Bankerna tjänar på att pengarna finns där, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till di.se.

Foto: Storbankernas kassakistor svämmar över.

De svenska hushållens sparande omfattade 1 300 miljarder kronor under det första halvåret 2014. Det framgår av ny statistik från Statistiska centralbyrån, som di.se rapporterar om.

Badar i miljarder

Och den största delen av sparpengarna hamnar i storbankernas fickor. Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea tar hand om 64 procent av sparandet.

Listan över bankernas in- och upplåning toppas av Swedbank, med över 274 miljarder. Tvåa är Handelsbanken, som har drygt 234 miljarder i kassakistorna.

Räntorna ofta noll

Samtidigt har det rekordlåga ränteläget gjort att räntorna på många av storbankernas sparkonton ligger på eller nära noll.

Det innebär att spararna inte får något för att låna ut pengar till bankerna.

– Det är pengar som bankerna kan använda. De ringer ju inte till folk och säger ”Hej, nu har du haft 300 000 kronor här i ett par år som inte har vuxit någonting”, för det är ju bankerna som tjänar på att pengarna finns där, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till di.se.

ARTIKELN HANDLAR OM