Fler mäklare anmäls

Foto: Anmälningar mot mäklare ökar.
MIN EKONOMI

Budgivningar som är över innan de har börjat och priser som skenar. Anmälningarna mot fastighetsmäklare ökar kraftigt.

– Många tror att mäklaren är ansvarig för allt, men så är det inte, säger Thomas Carter på Fastighetsmäklarinspektionen.

Statistik från Fastighetsmäklarinspektionen, som Ekot i Sveriges Radio rapporterar om, visar att antalet anmälningar mot mäklare har ökat under årets första sex månader. Hittills i år 156 anmälningar gjorts, jämfört med 126 under samma period förra året.

Enligt Titti Öhrn, kundombudsman på Mäklarsamfundet, kan det höga försäljningstempot ligga bakom ökningen.

– Det är alltid en risk när det går för fort för alla inblandade, säger hon till Ekot.

”Skyldiga att framföra bud”

Den vanligaste orsaken till anmälningar är att kunderna är missnöjda med budprocessen.

– En del tycker att de lagt det högsta budet, men ändå inte fått köpa. Sedan finns det dem som anser att mäklarna inte framfört bud trots att de är skyldiga att göra det så länge kontraktet inte är skrivet, säger Thomas Carter, kommunikationsansvarig på Fastighetsmäklarinspektionen till Aftonbladet Min Ekonomi.

Även de ofta stora skillnaderna mellan priset som storstadslägenheter läggs ut för och det slutgiltiga försäljningspriset har resulterat i många anmälningar.

– Vi har sett en tydlig prisökning, men det kan ha många orsaker. I grunden är det ju så att utbudet inte täcker efterfrågan, säger Thomas Carter.

Köpare har stort ansvar

För att komma åt problemet med det ökande antalet anmälningar vill Thomas Carter se mer pålästa kunder.

– Det är viktigt att konsumenterna läser på vad som gäller vid en fastighetsaffär. Många tror att mäklaren är ansvarig för allt, men så är det inte. Köparna har en omfattande undersökningsplikt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM