Bankerna som har lägst amorteringskrav

MIN EKONOMI

Här är bankerna du ska undvika om du inte vill amortera

Om du vill slippa att amortera gör du klokt i att hålla dig borta från Nordea och SEB. En granskning som di.se gjort visar att skillnaderna är stora mellan bankernas amorteringskrav.

Det skiljer över 1 500 kronor när di.se låter bankerna göra upp amorteringsplaner åt tre fiktiva bolånekunder: Ett högt belånat singelhushåll, en småbarnsfamilj och ett äldre par.

Stora skillnader

Genomgående är det Nordea och SEB som för de hårdaste linjerna. De vill att singeln med lån på 2,5 miljoner amorterar över 4 000 kronor i månaden. SBAB och Handelsbanken, som är de mjukaste långivarna i kartläggningen, nöjer sig med omkring 2 500 kronor.

För småbarnsfamiljen som har lånat 1,5 miljoner, skulle amortera 2 500 kronor i månaden som kunder i Nordea och SEB. Om de skulle ha lånat hos SBAB skulle det ha räckt med 1 200 kronor.

”Ingen avvikande syn”

Under de senaste veckorna har flera åtgärder vidtagits för att få bolånetagarna att amortera mera. Bankföreningen har infört ett amorteringskrav ner till 70 procent av bostadens värde. Tidigare var den siffran 75 procent.

Klas Danielsson, tillträdande vd på SBAB, hävdar att banken inte har en mjukare hand med bolånetagarna.

– SBAB har ingen avvikande syn på amorteringar jämfört med branschen i övrigt, säger han till di.se.

ARTIKELN HANDLAR OM