Så mycket sparar du på att bolånepruta

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bolån

Mindre än hälften av svenska folket prutar på sina bolån. Men snittlåntagaren kan spara uppemot 20 000 kronor om året. Med riktigt stora lån kan det handla om över 40 000 kronor.
– Att bara knappt varannan prutar är egentligen vansinnigt dumt. Bankerna tjänar enormt med pengar, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Bankerna tjänar mer än någonsin på svenska bolån. De senaste månaderna har Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank tjänat 10 miljarder kronor i månaden på sin låneverksamhet, där bolånen utgör en stor del. Bankernas bolånemarginal, deras faktiska vinst i procent, är uppe på rekordhöga 1,73.

46 procent prutar

Samtidigt väljer mer än hälften av bolånetagarna att nöja sig med listränta, som på rörliga bolån ligger kring 2 procent för de fyra storbankerna. Andelen som prutar stannar på 46 procent, enligt en Sifoundersökning gjord på uppdrag av Avanza.

– Att bara knappt varannan prutar är egentligen vansinnigt dumt. Bankerna tjänar enormt med pengar, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Enligt undersökningen betalar bolåneprutarna 1,44 procent i boränta. Jämfört med storbankernas listräntor sparar de därmed omkring 11 000 kronor per år för ett lån på 2 miljoner kronor.

”Under 1 procent ränta”

– Det är kul att folk når 1,44 procent, men egentligen borde snittsvensken kunna pruta sig ner under 1 procent med tanke på att bankernas vinster är så höga, säger Claes Hemberg.

De som lyckas riktigt bra med sitt prutande når enligt honom ner till omkring 1,1 procent. För tvåmiljonerslånet skulle det innebära en besparing på omkring 18 000 kronor per år, jämfört med en listränta. Med ett femmiljonerslån handlar det istället om svindlande 45 000 kronor.

Många misslyckas

Men att nå dit är inte helt enkelt. En femtedel uppger i undersökningen att de misslyckats med att få ner sin boränta.

– I de flesta fall har de varit hos Svante på banken som sagt att de inte kan sänka räntan mer. Då måste man söka sig till fler banker. Jag har träffat personer som besökt sex banker. Det går om man vill. Lyft på luren och ring fler, säger Claes Hemberg.

Han tror att intresset för att bolånepruta kommer att stiga i takt med att Riksbanken höjer reporäntan från mitten av nästa år.

– Om räntan går upp med 0,25 procentenheter kommer folk upptäcka vad dyrt bolånet plötsligt blev. Då tror jag att man hellre prutar än väljer bort Thailandsresan, säger han.

Så mycket kostar lånet:

1 miljon i lån:

  • Listränta ca 2 procent: 20 000 kr/år
  • Prutränta ca 1,44 procent: 14 400 kr/år
  • Superränta ca 1,1 procent: 11 000 kr/år

2 miljoner i lån:

  • Listränta ca 2 procent: 40 000 kr/år
  • Prutränta ca 1,44 procent: 28 800 kr/år
  • Superränta ca 1,1 procent: 22 000 kr/år

5 miljoner i lån:

  • Listränta ca 2 procent: 100 000 kr/år
  • Prutränta ca 1,44 procent: 72 000 kr/år
  • Superränta ca 1,1 procent: 55 000 kr/år

ANNONS EXTERN LÄNK

Ansök om bolån och få ett erbjudande – samma ränta till alla

Hypoteket

Publisert:

LÄS VIDARE

Bankerna som ”lurar” dig mest på ditt bolån

ÄMNEN I ARTIKELN

Bolån

Boränta

Claes Hemberg

Avanza