Så mycket surf ingår inom EU

Foto: Johner
Du kan surfa fritt i sommar i EU men olika mycket beroende på operatör.

avJosefin Westin

MIN EKONOMI

Nu kan du surfa fritt inom EU.

Men två av fyra teleoperatörer har begränsat surfpotten.

– Vi tycker ändå att vi har en väl tilltagen datamängd, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

När de nya roamingreglerna införs den 15 juni i EU men också Norge, Island och Liechtenstein har de flesta teleoperatörer sett över sina abonnemang med större surfpotter men också högre priser.

Efter avskaffningen av roaming kan du surfa från beachen i Spanien för samma pris som hemma. Men hälften av de fyra största teleoperatörerna valt att begränsa surfpotten utanför Sveriges gränser i sina nya abonnemang.

Dubblar datamängden

Det är framför allt Telia och Tele2 som satt ett maxtak på flera av sina abonnemang. Som mest kan Telias kunder surfa för 20 GB inom EU.

– Våra abonnemang är inte jämförbara. Vi erbjuder fri surf i sociala medier och våra kunder har också möjlighet att spara surf, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Men maxtaket är väl ändå 20 GB inom EU oavsett om man har sparad surf?

– De allra flesta är ute och reser under en kortare period än en månad - där de alltså kan förbruka till den surfmängden.

Tele2 hänvisar dock till EU:s reglering.

– Den säger att operatörerna får införa en fair usage-policy på datamängder. Denna innebär att kunden får motsvarande dubbla datamängden för vad det kostar för en operatör. Det vill säga om en kund betalar 300 kronor för ett abonnemang så får de en datamängd som motsvara 600 kronor i ren kostnad mellan operatörerna, säger Malin Selander, kommunikationschef på Tele2.

Trotsar ökad kostnad

Telenor lanserade fri roaming för hela sin surfpott redan förra sommaren på alla sina abonnemang. Bolaget väljer nu att ha kvar det erbjudandet.

– Vi känner att det är just den friheten som det här grundades från första början när vi tog bort avgifterna sommaren 2016. Däremot är det naturligt att vi sätter gränsen på 100 GB. Det handlar om vår tolkning om att kunna använda mobilen i utlandet som hemma så långt som möjligt. Surfmängden man har valt i Sverige motsvarar sitt behov. Den mängden ändras inte i utlandet som vi ser det, säger Aron Samuelsson, presschef på Telenor.

Även teleoperatören Tre går på samma linje.

– Vi tror verkligen att våra kunder vill använda sina mobiler på samma sätt när de reser som hemma och har därför försökt göra det så enkelt som möjligt för kunderna, även om det givetvis innebär en kostnad för oss som operatör, säger Kamran Alemdar, pr- och informationschef på Tre.

Så mycket av din mobilsurf får du använda utomlands

Telenor

Kunderna får använda hela sin surfpott i EU/EES, Thailand, Malaysia och Myanmar. För de kunder som har deras obegränsade surfabonnemang får man använda max 100 GB surf för EU/EES, Thailand, Malaysia och Myanmar.

Telia

Kunderna kan surfar med det som ingår i sitt månadssurf men som mest 20 GB per månad i EU/EES.

Tele2

Tele2 har reviderat sina surfpotter och i juni släppt på surftaket. Har man 1 GB, 5 GB, 15 GB eller 30 GB i surfmängd för sitt mobilabonnemang så får man numera använda hela datamängden även inom EU och ESS. För deras obegränsade abonnemang får man använda upp till 30 GB.

Tre

Låter sin kunder använda upp hela surfpotten inom EU/EES utan extra kostnader. Har man ett mobilabonnemang med till exempel 60 GB data, kan man använda hela surfpotten på 60GB då man reser inom EU.

Källa: Telenor, Telia, Tele2 och Tre.

Här listas endast de fyra största teleoperatörerna och det som gäller för deras nya abonnemang som har lanserats inför sommaren 2017.

Det här är roaming

Roaming innebär att du kopplar upp dig mot en annan operatörs nät när du befinner dig i utlandet och använder din mobiltelefoni för mobila tjänster som samtal, sms och data.

För att kunna använda din mobil när du är i ett annat land måste du ha ett abonnemang eller kontantkort som gör det möjligt att roama.

Det finns ingen laglig skyldighet för en operatör att erbjuda roaming och därför är det extra viktigt att du undersöker vad som gäller för just ditt abonnemang eller kontantkort innan du reser utomlands. För roaming inom EU gäller särskilda regler. De länder som omfattas av reglerna är samtliga EU-medlemsstater samt Norge, Island och Liechtenstein. Även vissa medlemsstaters yttre regioner omfattas av EU:s roamingregler.

Källa: Post- och telestyrelsen

ARTIKELN HANDLAR OM