Så mycket surf ingår inom EU

Foto: Johner
Du kan surfa fritt i sommar i EU men olika mycket beroende på operatör.
MIN EKONOMI

Nu kan du surfa fritt inom EU.

Men två av fyra teleoperatörer har begränsat surfpotten.

– Vi tycker ändå att vi har en väl tilltagen datamängd, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

När de nya roamingreglerna införs den 15 juni i EU men också Norge, Island och Liechtenstein har de flesta teleoperatörer sett över sina abonnemang med större surfpotter men också högre priser.

Efter avskaffningen av roaming kan du surfa från beachen i Spanien för samma pris som hemma. Men hälften av de fyra största teleoperatörerna valt att begränsa surfpotten utanför Sveriges gränser i sina nya abonnemang.

Dubblar datamängden

Det är framför allt Telia och Tele2 som satt ett maxtak på flera av sina abonnemang. Som mest kan Telias kunder surfa för 20 GB inom EU.

– Våra abonnemang är inte jämförbara. Vi erbjuder fri surf i sociala medier och våra kunder har också möjlighet att spara surf, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.

Men maxtaket är väl ändå 20 GB inom EU oavsett om man har sparad surf?

– De allra flesta är ute och reser under en kortare period än en månad - där de alltså kan förbruka till den surfmängden.

Tele2 hänvisar dock till EU:s reglering.

– Den säger att operatörerna får införa en fair usage-policy på datamängder. Denna innebär att kunden får motsvarande dubbla datamängden för vad det kostar för en operatör. Det vill säga om en kund betalar 300 kronor för ett abonnemang så får de en datamängd som motsvara 600 kronor i ren kostnad mellan operatörerna, säger Malin Selander, kommunikationschef på Tele2.

Trotsar ökad kostnad

Telenor lanserade fri roaming för hela sin surfpott redan förra sommaren på alla sina abonnemang. Bolaget väljer nu att ha kvar det erbjudandet.

– Vi känner att det är just den friheten som det här grundades från första början när vi tog bort avgifterna sommaren 2016. Däremot är det naturligt att vi sätter gränsen på 100 GB. Det handlar om vår tolkning om att kunna använda mobilen i utlandet som hemma så långt som möjligt. Surfmängden man har valt i Sverige motsvarar sitt behov. Den mängden ändras inte i utlandet som vi ser det, säger Aron Samuelsson, presschef på Telenor.

Även teleoperatören Tre går på samma linje.

– Vi tror verkligen att våra kunder vill använda sina mobiler på samma sätt när de reser som hemma och har därför försökt göra det så enkelt som möjligt för kunderna, även om det givetvis innebär en kostnad för oss som operatör, säger Kamran Alemdar, pr- och informationschef på Tre.

ARTIKELN HANDLAR OM