Bytte 60 kvadrat i stan till sjötomt i Järvsö

Av:  TT

Trångboddheten fick Anna Stegs och hennes familj att lämna Stockholm för Järvsö i Hälsingland.

– Vi bodde fyra personer på 60 kvadratmeter och det funkade inte, säger Anna Stegs.

Hon och hennes man insåg att de inte hade råd att köpa den bostad som den växande familjen ville ha i Stockholm.

– Vi bodde så att vi hade förskola och jobb väldigt nära och ville inte flytta långt utanför stan. Vi såg inte vitsen med att bo kvar i Stockholmsområdet om vi skulle tvingas pendla 1,5 timme varje dag, säger hon.

Att både hon och hennes man kom från Järvsö respektive Värmland spelade också in när de tog beslutet att flytta från huvudstaden.

– Jag hade möjligheten att jobba kvar på mitt jobb och ändå flytta, så det löste sig. Vi flyttade till Järvsö och det blev bra. Men det var en omställning i början.

Trots att hon hade släkt i Järvsö fick de börja om socialt.

– Det var inte så många i min generation som bodde kvar och jag hade ju bott i Stockholm hela mitt vuxna liv, säger Anna Stegs.

Ångrar inget

Hon ångrar inte att de tog steget.

– Järvsö som ort är framåt, det är lite som Norrlands Gnosjö. Det finns en otrolig företagaranda och orten utvecklas jättemycket.

Hon berättar att det är många som håller på med sport, framför allt vintersport, och att det är ett ganska tolerant samhälle.

– Det är mycket nyinflyttade människor här. Folk flyttar hit och det är till och med bostadsbrist. Det är poppis att vara här, vilket är ganska ovanligt för att vara en liten by i Norrland.

Dessutom berättar hon att det är många tågavgångar till Stockholm varje dygn.

– Vi har mellan tolv och 16 avgångar om dagen till Stockholm och det tar tre timmar. Det känns ganska okej. Det gör att det inte känns som man är jättelångt ifrån allting.

Tid att reflektera

I dag jobbar hon inte längre på samma företag som hon gjorde vid flytten, utan har startat ett företag som arbetar med digital marknadsföring tillsammans med sin syster.

– Hon flyttade också hem, efter 16 år i Göteborg. Vi fick barn samtidigt och vi ville att de skulle växa upp tillsammans.

Men den största vinstlotten ligger på det privata planet. Familjen bor i en grosshandlarvilla på nästan 400 kvadrat med sjötomt. Och som granne har de en småbåtshamn.

– Jag har större möjligheter att stanna upp och reflektera. Jag har lärt mig att tycka om att vara ute i skogen, håller på att ta jägarexamen och påtar i trädgården.

Publisert: