XXL tvingas tömma lagret: ”Oväntat stor rea”

Den norska sportgiganten XXL har stora ekonomiska problem. Nu väntas företaget rea ut hela vinterlagret.

– Vi kommer ha en väldig stor utförsäljning. Rean kommer vara oväntat stor, säger Anders Andrén, presskontakt på XXL.

Den uteblivna vintern i stora delar av Sverige har ställt till det för sportkedjorna. Ingen vill köpa skidjackor när det inte finns någon snö. Eller vantar. Eller overaller. Det milda vädret är en stor bov i dramat när sporthandlare tvingas rea ut vinterprodukter som inte sålts.

– Det har inte blivit vinter på det vanliga sättet och då går försäljningen ned, säger Anders Andrén, presskontakt på XXL.

Nu planerar XXL att vräka ut varor för att stärka finanserna.

– Rean kommer vara på alla produktkategorier och i alla butiker, säger Anders Andrén.

Under januari sjönk försäljningen med 22 procent jämfört med samma månad i fjol. Om inte den norska sportjätten lyckas stärka kassan finns en risk för att bolaget inte kan möta långivarnas krav i slutet av första kvartalet.

Enligt Anders Andrén är en av framtidens utmaningar att anpassa sortimentet efter vädret.

– Vi har till exempel cykelsäsongen året om i stora delar av Sverige. Det viktiga är att försöka möta det, säger han.

Exakt när rean drar igång är inte klart, enligt Anders Andrén.

– Det blir i närtid, säger han.

Konkurrent i konkurs

Tidigare i veckan gick norska konkurrenten Gresvig i konkurs.

– Branschen lider absolut av att det inte har blivit vinter och snö, säger Jonas Arnberg, vd på HUI Research.

Han säger att handlarna till viss del lärt sig att hantera brist på snö, till exempel genom att sälja löpskor för vintern eller förlänga golfsäsongen.

– Men man kommer inte ifrån att det finns stora värden i att sälja på vinterprodukter. Blir det inte kallt till sportloven är det inte omöjligt att man behöver tömma lagren på rea, säger han.

"Väldigt tufft"

Norska XXL har finansiella problem. Arkivbild.
Norska XXL har finansiella problem. Arkivbild.

Sportkedjan Stadium har ingen extra rea på grund av det milda vädret, men under den planerade rean kommer fler varma kläder att reas ut.

– Vi ligger ganska bra lagermässigt mot tidigare år. Men givetvis har vi fler antal varma och tjocka produkter eftersom vi har sålt färre av dem, säger Angelica Larsson, pressansvarig på Stadium.

Den milda vintern blir dessutom bara toppen på isberget för en bransch som redan befinner sig i ett utsatt läge, enligt Jonas Arnberg.

– Branschen är i en rejäl omställning där varken butiksaffärsmodellerna eller e-handelsmodellerna är riktigt vassa. Att på det få en riktigt dålig vinter – det är klart att det är väldigt tufft, säger han.

PODD Efter konkurserna: Så hårt slår butiksdöden

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om den så kallade ”butiksdöden”. Vad innebär det att stora butikskedjor går i konkurs och är det e-handeln som är boven? Gäst är Sara L Bränström, reporter Svenska Dagbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN