Så mycket kan du spara på att pendla

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johnér

Villapriserna i Stockholm är skyhöga. Men kan du tänka dig att pendla till huvudstaden kan du spara många tusenlappar varje månad, visar nya siffror.
Och suget efter att fly Stockholm växer.

– Vi ser absolut ett ökat sökintresse, säger Matilda Adelborg på Booli.

Om du är på jakt efter en villa i Stockholm gäller det att ha en fet plånbok. Snittpriset ligger hittills under 2017 på 6,5 miljoner kronor, vilket med räntor och amortering innebär en boendekostnad på över 14 000 kronor per månad.

Billigare än tidigare

Då är det betydligt billigare om du kan tänka dig att pendla uppemot en timme till jobbet. Booli och SBAB har kartlagt villapriserna på fem orter med pendlngsavstånd till Stockholm, och kommit fram till att det finns många tusenlappar att spara varje månad – även med pendlingskostnaden inräknad.

Det har dessutom blivit ännu billigare sedan de nya pendlingskorten infördes den 1 oktober.

– För de familjer vars nästa steg i boendekarriären är en villa, men känner att priserna i Stockholm är alltför höga, är pendling ett bra sätt att komma ner i boendekostnad. Många lockas också av möjligheten att få mer hus för pengarna. I ett stigande ränteläge och med ett eventuellt utökat amorteringskrav blir pendling ett än mer lockande alternativ, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB, i en kommentar.

Uppsala populärast

På Booli har man också märkt av ett ökat intresse för orter utanför Stockholm.

– Vi ser absolut ett ökat sökintresse bland stockholmarna för de här orterna, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Allra populärast är Uppsala, följt av Eskilstuna, Västerås, Nyköping och Strängnäs. Villapriserna har stigit det senaste året på samtliga orter förutom Uppsala. Det kan bero på ökad inflyttning, tror Matilda Adelborg.

– Att en villa i Stockholm kostar över 6 miljoner gör att många helt enkelt inte har råd och då är priserna trots prisökningen fortfarande mer överkomliga på pendlarorterna.

Så här mycket kan du spara varje månad:

  1. Nyköping (1 timme 2 minuter till Stockholm) – 6 485 kronor

  2. Strängnäs (49 minuter) – 6 402 kronor

  3. Eskilstuna (51 minuter) – 6 338 kronor

  4. Västerås (1 timme 2 minuter) – 5 057 kronor

  5. Uppsala (37 minuter) – 4 189 kronor

Uträkningen baseras på snittpriset för en villa på respektive ort, med en belåningsgrad på 85 %, en ränta på 1,53 % och gällande amorteringsregler. Från boendekostnaden (efter ränteavdrag) har sedan kostnaden för ett pendlarkort dragits.

Källa: Booli, SBAB

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Tågtrafik

Booli

SBAB

Stockholm

Uppsala

MER OM MIN EKONOMI