Dressmann och Cubus kan tvingas stänga butiker

Kris för norska klädjätten Varner Group

Av: 

Sophie Stigfur

Coronapandemin

Butikskedjorna Dressmann, BikBok och Cubus i Sverige hotas av nedläggning.

Detta efter att det norska ägarbolaget Varner Group drabbats av ett intäktsras till följd av coronapandemin.

– Vi har inlett förhandlingar med fackföreningarna för att stänga ett antal butiker och säga upp ytterligare personal, skriver Varners presstalesperson Julie Bragli Eckhardt i ett mejl.

Norges största klädkoncern, familjeägda Varner Group, gör stora nedskärningar på huvudkontoret och lägger ned kedjan Wow, som har 30 butiker i Norge.

Varner ska även stänga butiker i Sverige, enligt källor till norska Dagens Näringsliv.

På den svenska marknaden handlar det om klädjättar som Dressmann, BikBok och Cubus, som alla ägs av Varner.

”I Sverige har Varner permitterat cirka 2 200 anställda och sagt upp 516 tillfälliga anställda samt inlett förhandlingar med fackföreningarna för att stänga ett antal butiker och säga upp ytterligare. Marknadssituationen är oförutsägbar och mycket annorlunda. Den allvarliga situationen kräver att vi gör kostnadsbesparingar, även på huvudkontoret” skriver Varners presstalesperson Julie Bragli Eckhardt i ett mejl till Aftonbladet.

Varner kan i nuläget inte kommentera hur många, eller vilka av butikerna i Sverige, som drabbas med hänvisning till ”pågående förhandlingar med fackföreningar och hyresvärdar”.

Har tappat 70 procent

I går rapporterade Dagens Handel att Dressmann i Österrike försatts i konkurs, där 31 butiker nu kommer att stängas.

På Varners huvudkontor i Norge har anställda permitterats och erbjudits avgångsvederlag. Under coronapandemin uppges koncernen ha tappat 70 procent i försäljningsintäkter.

Företaget: Situationen är allvarlig

Även före coronakrisen var läget ansträngt för modejätten, enligt norska medier. I februari rapporterade Dagens Näringsliv att Varner enbart i Norge hade tappat motsvarande omkring 328 miljoner kronor i försäljning.

”Vi har kraftigt minskat bemanningen i alla våra butiker och på vårt huvudkontor. Vi har minskat och flyttat stora delar av våra produktköp under våren och hösten. Vi gör kontinuerliga recensioner av vårt lager, och här är flera faktorer som spelar in. Det viktigaste är resultatet av de pågående förhandlingarna med hyresvärdarna” skriver Julie Bragli Eckhardt.

ANNONS

Jämför elavtal och hitta det bästa för just dig när priserna rusar!

Extern länk från Compricer

Läs mer


Publisert:

LÄS VIDARE

18 branscher: Så påverkas vi av coronakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Dressmann

Konkurs

Detaljhandel

Arbetsmarknad

Coronaviruset