Hotellbranschens nedgång i effekt av corona

Allt fler väljer att avstå från sina inbokade resor i takt med coronavirusets utveckling.

En effekt är den ekonomiska förlusten för hotellbranschen.

I Stockholm tappar hotellen 20 procent av sina bokningar, uppger TT.

Hur branschen påverkats, har varit märkbar inom Petter Stordalens hotellkoncertn, Nordic Choice Hotels.

– Det här är den mest allvarliga situationen vi upplevt, säger Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice Hotels, säger Torgeir Silseth, koncernchef för Nordic Choice Hotels till TT.

Petter stordalen är grundare av Nordic Choice Hotels. I koncernen ingår Clarion Hotel, Quality Hotel, Comfort Hotel samt Nordic Hotels & Resorts.
Petter stordalen är grundare av Nordic Choice Hotels. I koncernen ingår Clarion Hotel, Quality Hotel, Comfort Hotel samt Nordic Hotels & Resorts.

Enligt Torgeir Silseth har effekten av det internationella resandet och konferensverksamheter varit tydlig. Och privatresandet påverkas fortfarande relativt lite.

Ett hotell som drabbats och behövt vidta årgärder är Clarion Hotel Post i Göteborg. I veckan gick hotelles vd, Sara Lake ut och meddelade att de nu varslar personal på grund av corona. Det handlar om 25 tjänster på hotellet som har 200 anställda.

– Det är många som inte reser. För oss innebär det då färre bokningar, men också en del avbokningar. Det behöver vi kunna parera på ett bra sätt om detta pågår under längre tid. Därför har vi gått ut med en varsel på 25 tjänster i vårt hus, säger hon.

Sara Lake, vd.
Sara Lake, vd.

Enligt vd:n kunde man inte räkna med att detta skulle hända. Utvecklingen av corona eskalerat och situationen som uppstått kom oväntat.

– Vi följer utvecklingen dag för dag, och vi får se hur det förändras och om vi eventuellt behöver vidta andra åtgärder, säger hon.

Men även hotell i Stockholm kan se en nedgång i branschen efter coronaviruset. Henrik Berghult, vd på Quality Hotel Friends, i Solna, säger att han ser en fallande beläggning och märker av en osäkerhet på marknaden.

– Då många av våra kunder infört reserestriktioner kan det inte uteslutas att även vi kommer att behöva anpassa verksamheten till en nu marknadssituationen fram tills dess att resemönstret för våra kunder återgår till det normala.

Hur ser det ut för era anställda?

– Förra veckan hade vi ett informationsmöte med alla anställda. Just nu analyserar vi utvecklingen för de kommande månaderna.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu