Fastnade på Bali – fick sparken: ”Inte mänskligt”

Av: David Peterson

Publicerad:
Uppdaterad:

När pandemin slog till fastnade Yupharat Sanram på Bali.
Eftersom hon inte kunde ta sig hem fick hon sparken från jobbet.

Nu nekas hon a-kassa.

– Det är inte mänskligt överhuvudtaget.

Tillsammans med sin sambo var Yupharat Sanram på resa i Asien. Först hälsade de på hennes familj i Thailand och sedan tog de sig vidare till Bali för vila och avkoppling. Planen var att stanna tio dagar men de blev fast.

När coronaviruset började spridas i området stängdes landet ned och den 24 mars ställdes Yupharats flyg in.

Det visade sig vara omöjligt för henne att få tag på en ny hemresa och snart förstod hon att det inte skulle gå att ta sig hem till Sverige. Då meddelade hon sin arbetsgivare, Iustitia Assistans, om sina omständigheter.

– Jag berättade att vi inte kunde komma hem och att jag inte kunde ta mig till jobbet. Då sa de att det inte finns någon annan möjlighet än att avskeda mig, säger hon.

Hon arbetade som personlig assistent åt en person med stort hjälpbehov. Enligt Yupharats arbetsgivare gick det inte att hitta någon annan lösning.

– Det är inget distansarbete och det fanns inte heller någon möjlighet till omplacering. Det var inget vi kunde göra något åt. Det är jättetråkigt, säger Marcus Dunberg, personalchef på Iustitia Assistans.

Nekas ersättning

När Yupharat Sanram sedan anmälde sig som arbetslös via Arbetsförmedlingens onlinetjänst kom nästa kalldusch. Enligt reglerna anses hon inte vara tillgänglig för arbetsmarknaden eftersom hon inte befinner sig i Sverige. Beskedet innebär också att Yupharat Sanram nekas a-kassa.

Nu står hon helt utan inkomst och sparpengarna är snart slut.

– Det här är ju en unik situation. Ingen kan förutse det som hänt. Vi har varit fast i mer än tre månader och vet inte när vi kommer hem.

Yupharat Sanram är fast på Bali.
Foto: Privat
Yupharat Sanram är fast på Bali.

”Gjort rätt för mig”

Hon har nu valt att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

– Jag har hela mitt liv i Sverige arbetat och gjort rätt för mig, betalat min skatt och avgifterna till a-kassan, men när man vill få någon som helst ersättning, så nekas man detta.

De senaste månaderna har hon och sambon letat efter rimliga vägar hem. Men ännu har de inte lyckats, trots flera försök med att få hjälp av Utrikesdepartementet. Det tidigare semesterparadiset Bali är i dagsläget inte heller vad det var före coronavirusets utbrott.

– Strandsatt på Bali måste vara jätteskönt, kanske många tycker. Men med alla stränder stängda, butiker stängda, städer och byar som är nedstängda och dina pengar börjar ta slut, hur skönt känns det?

Därför ges ingen ersättning

Arbetsförmedlingen vill inte kommentera Sanrams situation men de skriver i ett mejl att de har en skyldighet att informera arbetslöshetskassan när det kan antas att en arbetssökande inte står till arbetsmarknadens förfogande.

Enligt myndigheten är det få som hamnat i samma knipa som Yupharat Sanram.

”Vi har inte bilden att detta är något vanligt problem. Högst en handfull ärenden, som har löst sig,” skriver Charlotte Löfgren, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Ersättning från a-kassan går bara att få om man befinner sig i Sverige eller EU. Den som fastnat utanför EU:s gränser har inga möjligheter till att få ersättning, enligt Yesinde Aluko, kommunikationschef på Kommunals a-kassa, där Yupharat Sanram är medlem.

– Det enkla svaret är att lagtexten säger att vi inte kan betala ut till personer som befinner sig utomlands. Vi kan inte fatta beslut som inte har stöd i lagen. Det är upp till regeringen och riksdagen att ändra lagar och förordningar, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE