Marginalen ökar lån till ägaren

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tveksam utlåning. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Tveksam utlåning. Arkivbild.

Marginalen Bank ökade utlåningen under fjolåret, men bara till vd Ewa Glennows bolag och det egna moderbolaget, skriver Affärsvärlden.

I årsredovisningen skriver hon nöjt att bankens utlåning ökade med 232 miljoner kronor. Men det är först i noterna som det framgår att lånen till bankens egna moderbolag och Glennows bolag utanför koncernen har ökat med 300 miljoner kronor, alltså mer än den totala nyutlåningen.

Indirekt använder hon alltså kundernas inlåning till sina egna affärer. Bankens utlåning till Glennows bolag har fördubblats till 424 miljoner kronor, 25 procent av det egna kapitalet. Sammanlagt uppgår lånen till moderbolaget och Ewa Glennows egna bolag till 85 procent av bankens kapitalbas och 126 procent av bankens egna kapital, skriver tidningen.

Detta var något Finansinspektionen (FI) noterade för ett antal år sedan, och som renderat i böter.

"Det är svårt att undvika reflektionen att bolaget anskaffat inlåning från allmänheten för att finansiera delvis påtagligt riskfylld affärsverksamhet driven av personer eller företag förknippade med bolaget och dess ägare", skrev FI då.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN