Klart: Amazon öppnar jättelager i Eskilstuna

Kommunen hoppas nätgigantens val ska ge unga jobb

Den amerikanska nätjätten Amazon ska öppna ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna.

– Vi har över 14 procents arbetslöshet så jag kan inte se annat än positivt på det här, säger kommunpolitikern Jimmy Jansson (S).

Efter år av spekulationer meddelade nätgiganten Amazon tidigare i veckan att man har påbörjat lanseringen av en svensk sajt. Etableringen spås innebära en stor omställning för svensk e-handel – och nu berättar logistikföretaget Kuehne Nagel att Amazon valt att etablera sitt lager i Eskilstuna.

– Jag kan bekräfta att Amazon har gett oss förtroendet att fullborda deras e-handel i Sverige. Därför håller vi på att öppna ett nytt logistikcenter i Eskilstuna, skriver Helgi Ingólfsson, Kuehne Nagels chef i Sverige, i ett mejl till SVT Nyheter Sörmland.

”Kommer växa lavinartat”

Bolaget ska sköta Amazons logistik från ett 15 000 kvadratmeter stort lager i Eskilstuna logistikpark.

– Det här är jättepositivt, jag är både glad och stolt. Även om det kanske inte blir någon fysisk påverkan så skapar det arbeten inom en sektor som kommer att växa lavinartat de kommande åren. Och det är inte negativt för någon, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna (S).

Att skapa fler arbetstillfällen i länet är av stor betydelse. Sett till befolkningsmängden har Sörmland flest arbetslösa i hela landet, bara i Eskilstuna ligger den runt 14 procent – något Jansson hoppas ska förbättras i och med nätjättens intåg.

– Det har försvunnit jobb i alla delar av handeln och coronapandemin har ju inte underlättat. Att få ett Amazonlager kan ge en positiv utveckling, speciellt eftersom det är en bransch som intresserar unga, säger han.

Det här är jättepositivt, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna (S).
Det här är jättepositivt, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna (S).

Närheten till Stockholm lockar

Logistikföretaget Kuehne Nagel började sin inflytt i det aktuella lagret för några månader sedan. Enligt Helgi Ingólfsson har de valt just Eskilstuna eftersom det ligger ”idealiskt centralt i Sverige, nära Stockholm”.

– Förutom det geografiska läget är vi också en extremt attraktiv ort att etablera på utifrån den kompetens vi har att erbjuda, säger Jimmy Jansson.

Exakt när lagret kommer att öppna är inte klart ännu men Eskilstunas logistikparks vd David Hoffmann tror att det är inom kort.

– Det är under uppbyggnad, jag gissar på inleveranser om några veckor, säger han till SVT.

– Sen får vi se när det rullar igång.

Publisert:

LÄS VIDARE