KI: Lågkonjunktur till 2023

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Ingela Landström/TT
Återhämtningen av BNP-raset är starkare än väntat, spår KI – men arbetslösheten förblir fortsatt hög.

Återhämtningen efter BNP-raset i andra kvartalet är starkare än väntat, enligt Konjunkturinstitutet (KI).

Men arbetslösheten väntas fortsätta uppåt till en topp nära 10 procent mot slutet av året och lågkonjunkturen håller i sig till 2023, enligt KI.

Den svenska ekonomin krymper med 3,4 procent i år, enligt en prognosuppdatering från KI. Det kan jämföras med KI:s augustiprognos, som låg på minus 4,8 procent.

– Vi ser nu tydliga tecken på att det blir en kraftig rekyl under tredje kvartalet i år, säger Ylva Hedén Westerdahl, prognoschef på KI, på en pressträff.

Arbetslösheten fortsätter uppåt

Men arbetslösheten väntas fortsätta uppåt ett tag till. Ylva Hedén Westerdahl beskriver det som att pandemin har "gjort stora avtryck" på arbetsmarknaden.

– Sysselsättningen kommer inte att öka förrän nästa år. Även om produktionen ökar så har företagen en arbetskraftsreserv i det stora antalet korttidspermitterade, och kommer inte att behöva anställa, säger hon.

KI spår därför att arbetslösheten fortsätter att växa för att toppa på nära 10 procent det fjärde kvartalet i år.

– När sedan arbetsmarknaden återhämtar sig är det främst de som inte är inom utsatta grupper som får jobb. Det kommer att ta tid innan de som är äldre, utomeuropeiskt födda och lågutbildade får jobb. Det kommer att vara en utmaning.

Enligt KI håller regeringens åtgärder i coronakrisen både företag och hushåll "under armarna". Samtidigt bidrar ökad efterfrågan från omvärlden och leveranskedjor som åter fungerar till ett lyft för exporten.

Normala nivåer dröjer

Men lågkonjunkturen kommer att hålla i sig och den återhämtning som tagit fart i tredje kvartalet kommer framöver att gå in i en lugnare fas, enligt KI.

– Det dröjer innan vi är tillbaka på normala nivåer, lågkonjunkturen är över först 2023, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Men trots signalerna om återhämtning och de positiva prognoserna skickar Ylva Hedén Westerdahl med en brasklapp. Hon pekar på de tecken på ökad smittspridning som nu syns världen över, samt signaler om att vaccin eventuellt dröjer längre än många hade hoppats. Dessutom lurar brexit och det amerikanska valet runt hörnet, och det finns risker för geopolitisk oro och handelskrig, enligt KI.

– Återhämtningen som vi ser är bräcklig, säger Ylva Hedén Westerdahl.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN