Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Svårt få pengarna tillbaka för julresan

Publicerad 2020-11-15

Många på väg till fjälls i jul. Arkivbild

På väg till fjällen i jul, och Folkhälsomyndigheten avråder resor? Då är pengarna för boendet förmodligen borta om du inte tecknat ett särskilt skydd med stuguthyraren.

Men blir du exempelvis coronasjuk kan hemförsäkringen rädda kassan.

Julen är bara en dryg månad bort, hundratusentals svenskar har bokat fjällboende – en resa som Folkhälsomyndigheten kan komma att sätta käppar i hjulet för. Härom dagen flaggade statsepidemiologen Anders Tegnell för att det kan bli reserestriktioner i jul likt i våras för att stoppa den eskalerande smittan.

Då går det inte att få igen pengarna för boendet. Det är grundregeln.

– Om man redan har bokat blir det svårt att få tillbaka några pengar, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket.

Särskilt skydd

Men, vissa researrangörer, som Skistar, säljer ett särskilt avreseskydd, som ger pengarna tillbaka om resan avbokas senast 21 dagar innan, men bara i samband med bokningen. Saknas ett sånt skydd spelar det ingen roll om myndigheterna kommer med en allmän reseavrådan, då gäller bokningsavtalet – något Allmänna reklamationsnämnden nyligen slog fast, gällande ett ärende från i våras.

En annan stugförmedlare TT varit i kontakt har samma inställning, men betalar dock tillbaka det mesta av pengarna om skidanläggningarna stänger igen.

Om man däremot kan visa att det handlar om en paketresa, som ger ett starkare rättsligt skydd för konsumenten, till exempel om boendet bakas i ihop med exempelvis liftkort, kan det juridiska läget stärkas för resenären.

– Om det marknadsfördes till ett gemensamt pris kan det handla om en paketresa, säger Maja Lindstrand.

Räcker inte

Hemförsäkringen räcker inte heller särskilt långt, inte ens om man har tecknat en utökad reseförsäkring.

– Många konsumenter har svårt att förstå den skillnaden, säger Maja Lindstrand och syftar på skillnaden mellan vad eventuellt arrangören kan tänkas erbjuda och vad hemförsäkringens avbeställningsskydd innebär.

Den senare gäller som regel bara vid akut sjukdom eller olycksfall. Då kan man få pengarna tillbaka. Liknande kan gälla om man bokat resan med ett kreditkortsföretag som ofta erbjuder reseförsäkringar av den typen.

– Bara för att Tegnell säger att du inte bör resa räcker inte för att kicka igång skyddet, säger försäkringsbolaget IF:s skadechef Jenny Rydslätt.

Men det är klart, kan man visa upp intyg på covid-19-smitta precis när man ska åka, så gäller hemförsäkringen precis som för vilken sjukdom som helst, enligt Rydslätt.

Men bara oro för smitta blir svårare att hänvisa till, enligt henne.