SEB varnar: Utgiftssmäll för landets hushåll

Svenskarna får räkna med en utgiftschock i år, varnar SEB för.

Enligt storbankens beräkningar kan en typfamilj räkna med en ökning på 80 000 kronor.

Orsaken till de högre utgifterna ska vara stigande elpriser, livsmedel och drivmedel samt stigande räntor.

För en genomsnittlig barnfamilj boendes i villa kommer dessa utgifter att landa på 245 000 kronor kronor 2022, vilket är en en ökning med 80 000 kronor jämfört med året före. Motsvarande siffror för ett pensionärspar är 37 000 kronor i ökade kostnader.

– På ett år har det ekonomiska klimatet förändrats drastiskt och hushållen står inför en tid som först och främst handlar om att övervintra, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

– Många kommer att behöva se över den privatekonomiska verktygslådan, med allt från förändrade konsumtionsbeteenden till förändrat sparande och amortering, fortsätter han.

Américo Fernández, privatekonom på SEB.
Américo Fernández, privatekonom på SEB.

De geografiska skillnaderna är dock stora.  En familj i Luleå kan räkna med utökade utgifter på 32 procent medan en familj i Malmö får räkna med en ökning på hela 54 procent, enligt SEB:s beräkningar.

Américo Fernández säger också att ett stort ansvar nu vilar på landets politiker och finanspolitiken.

– Det är viktigt att komma ihåg att olika hushåll och geografier påverkas i olika stor utsträckning av det rådande ekonomiska läget. Det vilar ett stort ansvar på finanspolitiken att bli mer träffsäker för att inte riskera att driva upp inflationen ytterligare, då detta sedan måste motverkas genom fortsatta räntehöjningar, säger han.

FOTNOT: I en tidigare version av texten förekom det felaktiga siffror.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN