Stort boprisfall: ”Har inte sett hela nedgången”

Bostadsrätter föll 3 procent i Sverige

Av: 

Gustaf Larsson

Bostadsmarknad

Bostadspriserna fortsätter söderut – i hela landet.

Prisfallet på bostadsrätter var 3 procent i juni.

– Sammantaget är det lite för mycket negativa signaler, säger Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik.

För tredje månaden i rad syns röda siffror på bostadsmarknaden. Det skakiga omvärldsläget, som lett till stigande inflation och i förlängningen höjda räntor – bidrar till nedgången.

– Första kvartalet såg ut att bli en kopia av 2021 med stora antal försäljningar och prisnivåer som fortsatte uppåt. Sedan tvärvände det i princip och det har med invasionen av Ukraina att göra. Det var då alla negativa signaler började, säger Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik som har tagit fram siffrorna.

I juni var fallet på bostadsrätter 3 procent i riket. I Stockholm syns den tydligaste nedgången. Både i kommunen och i de centrala delarna var nedgången lika kraftig som rikssnittet, 3 procent.

”Syns alltid tydligast i Stockholm”

Att det faller mest i huvudstaden är vanligt, enligt Hans Flink.

– Oavsett om priserna stiger eller sjunker så syns det alltid tydligast i Stockholm, där är det mest volatilt. Det börjar alltid i Stockholm, men där är också effekten större.

Hans Flink, försäljnings- och affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

I jämförelse föll priserna i Göteborg 2 procent och Malmö 1 procent.

– Skillnaden i kronor är nästan 8 gånger mer, i och med att priserna i Stockholm är ungefär 2,5 gånger högre än i Malmö samtidigt som fallet i procent också är större.

I villapriserna syns inte samma fall. I riket föll priserna 1 procent, likaså i Göteborg och Malmö. I Stockholm var nedgången 2 procent.

Men det är alltså framför allt bostadsrätterna som nu dalar söderut.

Steg 30 procent under pandemin

Nedgången kommer efter en kraftig uppgång sedan pandemins inledning. Mellan maj 2020 och mars 2022 gick bostadsrätterna upp med 20 procent. Villapriserna steg med 30 procent mellan mars 2020 och mars 2022.

Så på ett sätt är det nu naturligt med en tillbakagång, enligt Hans Flink.

– Det tycker jag. I centrala Stockholm har det gått ner nästan 7 procent sedan toppen i februari, då har priserna backat tillbaka till nivån som var för ett år. Så det är inte värre än så. Det beror på att vi har sett hiskeliga prisökningar innan.

Priserna på bostäder sjunker för tredje månaden i rad.

Samtidigt är nedgången vi ser nu inte på några historiska rekordnivåer.

– Den senaste stora prisnedgången vi hade, 2017, backade Stockholm ungefär 10 procent och prisnivåerna backade tillbaka 2,5 år. Det berodde på att prisökningen inte hade varit så jättestor innan 2017.

”Vi har inte sett hela nedgången”

Men många tror att nedgångarna kommer att fortsätta i och med att styrräntan – och därmed bolåneräntorna – väntas fortsätta uppåt.

– Utbudet har ökat snabbt och vi ser allt fler prissänkningar. Samtidigt tror jag inte att vi har sett hela nedgången utan det kommer sannolikt fortsätta ett tag till, kanske till och med en bit in på nästa år, säger Fredrik Kullman, vd på mäklarfirman Bjurfors Sverige i en kommentar.

Fredrik Kullman, vd på Bjurfors Sverige.

Hur mycket de kommer att sjunka återstår att se. Enligt Kullman blir det avgörande faktorn hur snabbt och hur mycket lånekostnaderna stiger, och hur arbetslösheten utvecklar sig.

– För jag tycker det är viktigt att komma ihåg att förutsättningarna faktiskt inte har förändrats särskilt mycket. Räntorna är fortfarande historiskt låga och arbetslösheten i Sverige fortsätter att sjunka. Att priserna just nu pressas handlar nästan enbart om psykologi, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

ANNONS

Du är värd en bra boränta! Jämför bolån och hitta den bästa räntan för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

BOSTADSRÄTTER1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket- 3%- 4%+ 2%42 765
Centrala Stockholm- 3%- 5%+ 5%103 301
Stor-Stockholm- 3%- 4%+ 2%62 322
Centrala Göteborg- 2%- 3%+ 1%67 683
Stor-Göteborg- 2%- 2%+ 1%48 286
Centrala Malmö- 1%± 0%+ 4%39 286
Stor-Malmö- 1%+ 1%+ 4%35 787
VILLOR1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket- 1%± 0%+ 3%4 011 000
Stor-Stockholm- 2%- 3%+ 2%6 981 000
Stor-Göteborg- 1%- 1%+ 2%6 031 000
Stor-Malmö- 1%- 1%+ 1%5 249 000
Publisert:

LÄS VIDARE

Studentstäderna där du gör bäst bostadskarriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Bostadsmarknad

Bostadspriser

Svensk mäklarstatistik