Amazon-arbetare röstade ner fackanslutning

Av:  TT

Alexandria Ocasio-Cortez, demokrat i USA:s representanthus, talar till anställda vid ett av Amazons lagerlokaler på Staten Island förra veckan.
Alexandria Ocasio-Cortez, demokrat i USA:s representanthus, talar till anställda vid ett av Amazons lagerlokaler på Staten Island förra veckan.

Kampen för fackanslutning på Amazons lagerlokaler i USA fick sig en knäck på måndagen. Arbetare vid ett lager i New York gav nämligen tummen ner till att ansluta sig.

Efter att Amazon-anställda vid ett lager på Staten Island i New York något oväntat röstade för att bilda en fackklubb tidigare i april tändes ett hopp om att fler lokala fackgrupper skulle bildas.

Det var nämligen första gången som man lyckas organisera sig fackligt vid någon av näthandelsjättens amerikanska arbetsplatser.

Men när anställda vid en annan lagerlokal på Staten Island röstade blev det ett nej. 62 procent röstade mot en anslutning till Amazon labor union (ALU).

Amazon har på flera sätt försökt hindra de anställda att bilda en fackförening. Bland annat höll företaget flera obligatoriska möten där de försökte övertyga personalen om det negativa med fackförbund. Företaget har också startat en ny hemsida för de anställda, där de möttes med beskedet ”Rösta NEJ”, skriver nyhetsbyrån AP.

”Just nu försöker ALU ställa sig emellan oss”, står det bland annat på hemsidan.

Då räckte det inte för ALU att demokrat-märkta politiker som Bernie Sanders och Alexandria Ocasio-Cortez deltog i demonstrationer för fackanslutning.

– Ni inspirerar miljoner andra arbetare över hela landet som tittar på er och tänker att om ni lyckas så kan vi andra också göra det, sade Vermont-senatorn Sanders förra veckan enligt Washington Post.

Amazon har över 1 100 lagerlokaler i USA. Bara på en handfull av dem har det hållits omröstningar om att ansluta sig till facket, och endast på Staten Island har de anställda röstat ja.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu