”Truth Social” – Donald Trump ger sig in i sociala medier-matchen

Företaget får det nyspråksklingande namnet Truth media

Av: 

TT

Gustav Bådagård

Donald Trump lanserar en ny social plattform.
Donald Trump lanserar en ny social plattform.

Donald Trump

Donald Trump ger sig in i sociala medier-matchen.

”Truth Social” ska konkurrera med de stora sociala jättarna Twitter, Facebook och Youtube.

– Jag är ivrig över att mycket snart få sända ut min första sanning på Truth Social, säger expresidenten.

”Vi lever i en värld där talibanerna har en enorm närvaro på Twitter, medan er amerikanska favoritpresident har tystats,” säger expresidenten i ett uttalande som återges av nyhetsbyrån AP.

”Det är oacceptabelt.”

Truth media

Den nya plattformen ska heta ”Truth social” och kommer från och med november att finnas i en betaversion för särskilt inbjudna gäster, meddelar expresidenten. Det nya bolaget Trump Media & Technology Group (TMTG) har gått samman med det befintliga, börsnoterade teknikbolaget Digital World Acquisition Corp och är tänkt att ha expresidenten som ordförande, skriver tidningen USA Today.

”Jag är ivrig över att mycket snart få sända ut min första truth (sanning) på Truth social”, säger Trump.

Den nya appen ska konkurrera med de stora teknikbolagen som portat honom på obestämd tid. Expresidenten säger att han vill stå upp mot ”de stora teknikbolagens tyranni”.

Donald Trump stängdes av från de stora sociala plattformarna Twitter, Facebook, Instagram och Youtube efter den dödliga attacken mot Kapitolium i början av januari. Detta sedan flera av hans inlägg hade anklagats för att ha bidragit till uppvigling mot USA:s folkvalda församling och eftersom han ansågs ha spridit lögner med sina påståenden om valfusk.

USA:s förre president Donald Trump stängdes av från Twitter, Facebook, Instagram och Youtube efter Kapitolium-attacken.

Tiotals miljoner följare

Trump har övervägt att lansera sitt egen sociala plattform på nätet sedan dess. I maj försökte han introducera en blogg på sin hemsida, men försöket fick inget genomslag och lades snart ner.

Den tidigare realitystjärnan och affärsmannen Donald Trump har byggt mycket av sin politiska karriär på närvaro i sociala medier. Före avstängningen hade han över 88 miljoner följare på Twitter. Den frispråkige Trump twittrade såväl förolämpningar och personliga påhopp som politiska utspel och uppmuntringar, något som ifrågasattes när han flyttade in i Vita huset.

Strategin uppskattades dock av hans anhängare. Många Trumpväljare som TT intervjuat har sagt att Trump har den uppriktighet de saknar hos andra mer politiskt korrekta politiker. Expresidentens medarbetare försvarar också strategin, de har bland annat sagt att sociala medier är Donald Trumps sätt att kommunicera direkt med väljare.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Bakgrund: USA:s expresident Donald Trump

  • Den republikanske affärsmannen Donald Trump förvånade många här han vann över demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.
  • Trump var president under en mandatperiod. I valet 2020 besegrades han av demokraten Joe Biden.
  • Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell tv-personlighet som medverkat i tv-programmet ”The Apprentice”.
  • Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetade under presidenttiden i Vita huset liksom hennes make Jared Kushner, som var en av Trumps högst uppsatta rådgivare.
  • 75-årige Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han blev den förste amerikanske presidenten som inte hade erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han hade övervägt att ställa upp i tidigare presidentval.

Publisert:

Aftonbladet

/

Min ekonomi

/

Donald Trump

LÄS VIDARE

Trump 2024?

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Twitter

Facebook

Youtube