Shekarabi sammankallar pensionsgruppen

Av:  Owe Nilsson/TT

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) sammankallar pensionsgruppen för att försöka komma överens om höjning av pensionerna. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) sammankallar pensionsgruppen för att försöka komma överens om höjning av pensionerna. Arkivbild.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kallar in pensionsgruppen för att försöka komma överens om hur pensionerna ska kunna höjas.

– Det viktiga är att de får en höjning av pensionerna redan i höst, säger han.

Två förslag på att höja pensionerna för de allra sämst ställda pensionerna står mot varandra. Regeringen, med V och MP, har föreslagit ett garantitillägg som skulle ge en miljon pensionärer en höjning från augusti, varav cirka en halv miljon skulle få 1 000 kronor skattefritt per månad.

Oppositionen till höger har kommit med ett alternativ förslag som de hävdar skulle ge ungefär lika mycket, men från oktober.

Socialdepartementet har analyserat förslaget, och Ardalan Shekarabi hävdar att det vare sig ger lika mycket pengar eller till lika många.

Bostadstillägg till några

I oppositionens förslag ligger en höjning av garantipensionen och en höjning av bostadstillägget från oktober och en skattesänkning från årsskiftet.

– Problemet är att det är bara hälften av alla pensionärer med garantipension som får bostadstillägg, säger Shekarabi.

För att få högsta beloppet måste man vara ensamstående. Sammanboende får bara halva beloppet.

Enligt socialdepartementets beräkningar är det med regeringens förslag 483 734 personer som får maxbeloppet, medan det är 200 000 som får det med oppositionens förslag.

C välkomnar

Berörda pensionärer får med regeringens förslag i snitt 741 kronor och med oppositionens förslag 509 kronor, enligt socialdepartementets beräkningar.

Centerpartiet, som i slutänden avgör vilket av förslag som vinner i riksdagen, välkomnar att Shekarabi nu vill bjuda in pensionsgruppen och partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner.

– Det är väldigt viktigt och bra att regeringen gör det förnuftiga och sammankallar pensionsgruppen. Det krävs för att det ska bli en lösning som blir långsiktig och stabil, säger Centerns talesperson Martin Ådahl (C).

– Jag förutsätter nu att alla förslag läggs på bordet och att alla partier lägger prestigen åt sidan, säger han.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu