Personalbrist får företag att skala ner

Av:  Martina Karpmyr/TT

Företag inom besöksnäringen, som hotell och restauranger, har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Arkivbild.
Företag inom besöksnäringen, som hotell och restauranger, har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Arkivbild.

Nästan var tredje företag tvingas skala ner på grund av personalbrist, visar en ny undersökning.

– Vi ser att läget är allvarligt, uppger Svenskt Näringsliv.

Redan tidigare i år uppgav sju av tio företag för Svenskt Näringsliv att de hade det svårt att hitta rätt kompetens i rätt tid. Nu visar en ny undersökning att problemet kvarstår och att det på vissa håll blivit värre.

– Det drabbar egentligen företag oavsett bransch, men vissa sektorer ser en extra stor utmaning just nu, säger Mia Bernhardsen, chef för kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv.

Fortfarande kock-brist

55 procent av företagen inom besöksnäringen har ett större rekryteringsbehov nu än för sex månader sedan. Något som till viss del kan förklaras av personalbehovet under sommarsäsongen.

Svårast att hitta är utbildade kockar och hotell- och kökspersonal.

– De personer vi möter nu när vi har semester helt enkelt, säger Bernhardsen.

Även inom transport- och industrisektorn har rekryteringsbehovet ökat. Transportsektorn har genomgått en omfattande teknisk utveckling och en omställning till mer hållbara transporter. Effekten av det blir att personal med ny kompetens behövs.

Följdproblem

Bristen inom transportsektorn kan även skapa problem på flera andra områden, säger Bernhardsen.

– Funkar inte transporterna och logistiken i transportsektorn så påverkar det även andra sektorer. Varor i hyllorna eller leveranser till både industrin och handeln.

Nästan var tredje företag i undersökningen uppger att de tvingats tacka nej till uppdrag, att planerad expansion uteblivit eller att de fått dra ner på produktionen på grund av personalbrist.

Och det är ett brett spann av yrkesgrupper som just nu är svåra att rekrytera. Exempel på dessa är underhållstekniker, elkraftsmontörer, bagare, veterinärer, lastbilschaufförer och fordonstekniker, säger hon.

– Det är det här som är det stora tillväxthindret just nu och vi ser att läget är allvarligt.

Praktiska utbildningar

Generellt sett är efterfrågan stor på praktiskt yrkeskunnande och det är ett ökat intresse för dessa utbildningar som bland annat behövs för att man ska få bukt med kompetensbristen, säger Bernhardsen.

– Vi skulle gärna se att fler väljer praktiska yrkesutbildningar, de traditionella yrkesutbildningar som finns, de är i många fall en dörröppnare till arbetsmarknaden.

Andelen som läser yrkesprogram i dag är 30 procent. Framöver skulle 40 procent av en årskull behöva ta examen från ett yrkesprogram, enligt Svenskt Näringsliv.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu