Skulle få bonusar – för 17 miljoner

avSimon Andrén

Publicerad:
Uppdaterad:

’Klart att det kan sticka i ögonen’

1 av 3 | Foto: INGEMAR LINDEWALL/AMF
TRYGGADE AMF-CHEFER Förre AMF-chefen Christer Elmehagen och den nuvarande vd:n Ingvar Skeberg var under krisåret 2008 med och delade på bonusutbetalningar på 17 miljoner kronor. LO-chefen Waja Lundby-Wedin är kritisk till höjda bonusar.

Pensionsbolaget AMF gick i miljardförlust förra året – många pensionärer får nu sina utbetalningar sänkta.

Det stoppade inte cheferna från att fylla fickorna.

Men efter massiv kritik väljer de att avstå från de 17 miljoner kronor i bonus.

AMF Pension är Sveriges ledande pensionsbolag. De ägs till lika delar av Svenskt Näringsliv och LO. Bolaget förvaltar främst tjänstepensioner. Totalt har man runt 3,8 miljoner sparare. Förra året var ett svagt år för AMF. Avkastningen visade röda siffror, vilket innebar ett återtagande av pensionskapitalet på hela 17 miljarder kronor.

Något som får konsekvensen att 350 000 pensionärer får räkna med upp mot 150 kronor mindre i månaden, skriver Dagens Industri.

Lön – och hög bonus

Men – trots det skrala resultatet kvitterade AMF-cheferna ut bonuspengar i miljonklassen. Vice vd Ingvar Skeberg kunde summera året med en rörlig utbetalning på 1,3 miljoner kronor. Inklusive sin fasta lön tjänade han då 3,7 miljoner förra året. För Christer Elmehagen, vd fram till 2008, blev bonusen 1,1 miljoner, uppger DI.

De två toppcheferna slog i och med det i bonustaket.

Men efter att bonusarna har väckt upprörda känslor väljer Ingvar Skeberg och Christer Elmehagen att avstå från pengarna.

17 miljoner kronor

Totalt gjorde pensionsbolaget bonusutbetalningar för 17 miljoner kronor under krisåret 2008.

– Det är klart att det kan sticka i ögonen, det har jag förståelse för. Självklart för vi en intern dialog om detta, säger Stina Sandell, informationschef på AMF Pension, till DI.

LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin (S) har tidigare starkt kritiserat höjda bonusar.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM