”Alla som arbetar är vinnare”

Privatekonom Ann-Sofie Magnusson om budgeten

Har du jobb?

Grattis då är du en vinnare i regeringens höstbudget.

– Förlorare är arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer och studenter, konstaterar Ann-Sofie Magnusson som är privatekonom vid Ikano-banken.

Ann-Sofie Magnusson.
Ann-Sofie Magnusson.

Det är jobbavdraget som gör de som arbetar till vinnare.

– De som arbetar ska självklart ha jobbskatteavdrag. De gör resor till och från arbetet, behöver mer kläder, tvingas äta ut oftare, vilket är dyrare än om man äter hemma.

Pensionärer och studerande

Men samtidigt tycker Ann-Sofie Magnusson att även andra grupper i samhället hade behövt ett tillskott i kassan.

– Jag tycker lite synd om pensionörerna. Knappt 70 kronor mer i månaden för den som har en pension på 12 500 kronor känns som en skymf. Där skulle man ha satsat mer.

Ann-Sofie Magnusson konstaterar också att studerande även i framtiden får det svårt att klara ekonomin.

– Man skulle behöva höja taket för fribeloppet och även ge dem högre studiemedel. Jag tror att risken finns att många tröttnar och ger upp. Man måste komma ihåg att både pensionärer och studerande också drabbas av högre räntor, dyrare mat och stigande energipriser. Det blir tufft för dem.

En post i budgeten som möjligen skulle kunna gynna studerande på sikt är det högre schablonavdraget för uthyrning av bostad.

– Det är jättebra och kan hjälpa studerande som flyttar till universitetsstäder att hitta bostad. Folk som har plats har kanske inte hyrt ut tidigare eftersom det inte lönat sig.

A-kassan

Att brytpunkten för statlig skatt höjs, är något som gynnar alla som har lite högre inkomst.

– Det är förstås bra för dem som har glädje av det. Jag antar att regeringen inför detta istället för värnskatten som de lovade ta bort.

Ann-Sofie Magnusson är mycket nöjd med att avgiften till a-kassan nu sänks.

– Det är oerhört bra inför en kommande lågkonjunktur. Det är otroligt viktigt att man har det skyddet om man blir arbetslös. Jag vill passa på att vädja till alla som har gått ur a-kassan att gå med nu i så fall!

Utbildning

Hon slår ett slag för utbildning i ekonomi.

– Det borde finnas med som ämne i gymnasieskolan så att de unga vuxna blev stärkta att klara sin privatekonomi. De behöver få så mycket information som möjligt!

Inför den stundande lågkonjunkturen tipsar hon alla som arbetar att utbilda sig vidare.

– Ta alla chanser till vidareutveckling på jobbet och visa att du kan ta ansvar. Då är chansen större att du får behålla ditt jobb. Ägna även lite fritid åt detta. Det finns kurser att gå.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN