Fler läsarkommentarer:

MIN EKONOMI

Här nedan följer ett urval av de mejl som kommit till Aftonbladet under onsdagseftermiddagen.

Jan-Olof Hjelmberg:

- I vissa lägen kan bonus diskuteras. Vid större resultatförbättringar i ett förlustdrivande företag kan någon forma av bonus utgår. Men idagsläget har VD folket höga löner

och bonus kan vara negativt om kortsiktig vinst önskas i stället för en varaktig vinstutveckling i företaget.

Anonym läsare:

- HEJ ! JOBBAR PÅ SVERIGES STÖRSTA GOLVFÖRETAG, FÖRETAGET GÅR BRA. TROR INTE NÅGON I LEDNINGSGRUPPEN SKULLE FÖRSÖKA SIG PÅ ATT FÅ SIG TILLDELAT NÅGON BONUS. JAG TROR ATT MAN HAR GODA MORALISKA ASPEKTER PÅ DEN TYPEN AV UTSUGNING.

Erik Lennartsson, Saltsjöbaden:

- Ersättningarna för Ericssons ledning står sedan länge i omvänd relation till deras kompetens och resultat. Om detta råder knappast något tvivel men majoritetsägarnas acceptans för denna girighet är svårbegriplig.

Nina i Gävle:

- Jag är sedan 1980 anställd på Ericssons fabrik i Gävle och har alltid varit stolt att tala om att jag jobbar på Ericsson. men inte längre. I höstas drabbades även vår fabrik av uppsägningar, sammanlagt 620 arbetskamrater fått lämna oss.

- När man sedan läser om chefernas bonuspengar kan man inte bli annat än fruktansvärt upprörd. Vi undrar alla var detta skall sluta. Varje dag kommer nya ryckten om fler uppsägningar och vi som fortfarande jobbar kvar får ingen som helst arbetsro.

Jonas:

- Det är ju så jävla sjukt att man inte kan tro att det är sant. Skulle en vanlig svensson sköta sin ekonomi på det sätt som dessa "pajaser" sköter det svenska näringslivet så skulle vi ha blivit omyndigförklarade på en gång.

Tony:

- Ja, vad ska man säga. Dom lever i någon fantasi värld, där dom tror att om man har mycket pengar så är man en gud. Sorgligt med tanke på att det finns människor som förlorat alla sina pengar på dessa herrars misskötsel av företaget.

Alexandra:

- Jag förstår över huvud taget inte hur människor tror sig kunna ha rätt att lägga näsan i blöt och bestämma över andra människors affärer. Så länge skattebetalarnas pengar ej är involverade och företaget är privat så har ingen med företagets angelägenheter att göra. Och om du äger aktier i företaget och ej gillar ledningens beslut, sälj! Så enkelt är det!

Bo Kempe, Örebro:

- Vem är förvånad? Det är ju inte direkt ovanligt att folk med makt av olika slag skaffar sig stora fördelar hur omoraliskt det än kan anses vara. Hur många gånger har inte vi "mindre betydelsefulla" fått höra att vi ALLA måste ta vårt ansvar och dra åt svångremmen för att lösa problem samtidigt som de styrande (politiker och högre chefer) höjer sina löner eller plockar ut bonus.

Raija:

- Att överhuvudtaget tala om bonus till cheferna låter helt vansinnigt. Har cheferna inte lyckats vända den negativa trenden ska de inte ha någon bonus. Bonus får man när man har lyckats...

"Aktieägare":

- ATT INTE GUBBARNA GER SIG. TROTS ATT ALLT ÄR ÅT H-VETE, SÅ NOG SKA HÖJDARNA HA MERA PENGAR. INTE UNDERLIGT ATT ALLMÄNHETENS FÖRTROENDE FÖR DEM NU NÄRMAR SIG BOTTENLÄGE. SKÄMS, ÄR RÄTTA ORDET.

Niklas, Malmö:

- Det är ju beklämmande att cheferna på Ericsson får bonus när företaget inte går runt. Nu är ju nyemissionen också i fara. Bonus borde bara betalas ut när företaget växer och går med vinst. Bäst för Ericsson är att ledningen avgår och låter kompetent folk ta över.

Marcus Noterius

ARTIKELN HANDLAR OM