Erik utnyttjades att kapa bankkonton

Publicerad:
Uppdaterad:

Privatekonomi

Nappade på en arbetsannons - nu är hans tillgångar frysta: "Bankerna bryr sig inte att utreda brotten"

Erik utnyttjades av kriminella till att upplåta sitt bankkonto för överföringar av stulna pengar. Nu har banken frusit alla hans tillgångar, men de vill inte ha hans uppgifter om vem som utförde bedrägerierna.
Foto: Jerker Ivarsson
Erik utnyttjades av kriminella till att upplåta sitt bankkonto för överföringar av stulna pengar. Nu har banken frusit alla hans tillgångar, men de vill inte ha hans uppgifter om vem som utförde bedrägerierna.

Erik nappade på ett jobberbjudande från en läkarklinik.

Trodde han.

I själva verket utnyttjades han att delta i avancerade bedrägerier av svenska bankkonton.

Erik, 70, jobbade som data– och it-tekniker i 40 år innan han blev arbetslös några år före pensionen. Sedan dess har han aktivt letat efter jobb för att dryg ut pensionskassan.

I början av september fick han äntligen napp. På en av de största jobbsajterna sökte en läkarklinik ungdomar och pensionärer som kunde utföra enklare administrativa uppgifter.

– Jag kontaktade arbetsgivaren och fick svar ganska snabbt. De bad mig fylla i ett långt formulär och sa att de skulle göra en säkerhetskontroll på mig innan jag kunde börja, berättar Erik.

Tog emot betalningar

Enligt arbetsgivaren såg allt bra ut och Erik fick skriva på ett anställningskontrakt. Hans uppgifter skulle bestå i att ta emot pengar från kunder som betalade för operationer och skönhetsingrepp utomlands. Erik skulle få in pengarna på sitt bankkonto och sedan föra dem vidare till kliniken i Ukraina. För varje uppdrag skulle han få 2 000 kronor.

– De första pengarna, 21 000 kronor, kom in efter någon vecka. Jag gjorde som jag hade blivit tillsagd och förde 19 000 kronor vidare via Western Union till Ukraina. Det var en ganska omfattande process.

En vecka senare kom nästa betalning – 19 000 kronor. Men vid det här laget hade Erik börjat fatta misstankar.

– Handelsbanken, som är min bank, meddelade mig att jag hade tagit emot pengar från ett kapat konto i Swedbank. De sa att mitt konto hade utnyttjas i bedrägerier. Därefter frös Handelsbanken alla mina tillgångar.

Polisanmäld

Banken tog Eriks pension, stoppade hans betalning för bolånet och spärrade hans kort för uttag. Han blev också polisanmäld och fick hem ett brev om att inställa sig till förhör.

– Jag kontaktade direkt Swedbank för att berätta vem huvudmannen var och hur de agerade när de kapade kontona, så att banken kunde skydda sina kunder. Men Swedbank vägrade att prata med mig, de ville inte ta emot min upplysningar.

Inte heller polisen ville ta emot uppgifterna, säger Erik.

– Jag känner mig helt rättslös. Banken har tagit mina tillgångar och dömt mig på förhand, utan rättegång. Jag undrar verkligen om det får gå till så här.

Den andra transaktionen som kom in på hans konto kom från ett kapat konto i Nordea. De pengarna fördes senare tillbaka till Nordea. Inte heller de var intresserade av Eriks uppgifter.

"Bankerna bryr sig inte"

Länskriminalen i Stockholm utreder just nu en härva som omfattar 300 kapade konton i bara Stockholms län. Sammanlagt jobbar åtta poliser med ärendet, som även bistås av Rikskriminalpolisen.

– Hittills har två personer som fungerat som mellanhänder dömts för penninghäleri. Ytterligare en person sitter häktad, säger Lars Byström, presstalesman på polisen.

Han vill inte lämna ut några detaljer om vem den häktade är eller om polisen vet vem huvudgärningsmannen är.

Men trots att fallet är föremål för polisutredning har Erik sett hans ” förra arbetsgivare” fortfarande annonserar på flera av de största jobbsajterna.

– Bankerna verkar inte bry sig. De som får sina konton kapade får ju ingen ersättning, så i slutändan kommer både de verkliga gärningsmännen och bankerna undan. Men för mig är det här en katastrof, jag gjorde ju som alla säger och sökte jobb efter pensionen, men nu straffas jag och har inte ens råd med en advokat, säger han.

Handelsbanken vill inte kommentera hur de går till väga och vad som krävs för att ett konto ska frysas när de misstänker att det upplåtits för brottslig verksamhet.

Erik heter egentligen något annat.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN