De har slutat med kontanter

avAnders Munck

MIN EKONOMI

Inbrotten och bankrundorna störde personalen.

Därför har butikskedjan Kungsängen slutat med kontant betalning.

– Vi har bara hört positivt från våra kunder, säger försäljningschefen Robert Uggla.

Sedan en vecka tillbaka är det kort, faktura eller delbetalning som gäller för kedjans kunder.

– Vi hade en serie inbrott där man hade krossat fönster och dörrar för att få med sig 1000-1500 kronor från kassaapparaten. Det resulterade i att personalen fick åka in till butikerna mitt i natten, säger Robert Uggla.

Kontantfritt hos Tre

Det var i våras som Kungsängen testade att bara köra kort och faktura under en period. Det fick personalen att må bättre eftersom de slapp orosmomenten med inbrott och hantering av dagskassor, enligt Robert Uggla. Sedan i måndags har man nu infört kontantfritt permanent i kedjans alla 37 butiker.

– Vi har nästan uteslutande fått positiva reaktioner från kunderna, säger Robert Uggla.

Även mobiloperatören Tre har gått över till kontantfritt i sina butiker, enligt Svensk Handel, som räknar med att 70 procent av alla köp i Sverige görs med kort.

– Vissa branscher är uppe på 90 procent. Ju större värde transaktionerna har desto mer handlar folk med kort, säger Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel.

Dyrt med hantering

Fler företag lär följa efter Kungsängen och Tre. Inte minst eftersom kontanthanteringen troligen blir ännu dyrare för butikerna i och med säkerhetsföretagets Panaxias konkurs.

– Har man en modern målgrupp och 85-90 procent av köpen görs med kort blir kontanthanteringen kostsam för butiken, säger Bengt Nilervall.

ARTIKELN HANDLAR OM