Nu har du chansen att bli astronaut

MIN EKONOMI

Redo att lämna jorden för att aldrig återvända? Ansök nu

1 av 5 | Foto: Nu finns möjligheten att försöka uppfylla drömmen om att bli astronaut – och flytta till Mars.

Trött på jobbet – och jorden?

Nu kan du satsa på att sadla om till astronaut. Men var beredd på att stanna på Mars för alltid.

Ansökningsprocessen har startat. Det nederländska företaget Mars one letar efter frivilliga som är redo att lämna jorden för att bygga en koloni på Mars.

Det finns dock en ganska betydande faktor att överväga innan du väljer att byta karriär. Du ansöker om en enkelbiljett. De som åker till Mars får vara beredda på att aldrig återvända.

10 000 ansökningar

Sedan i måndags har alla över 18 år, som kan betala ansökningsavgiften, möjlighet att söka en av de utannonserade platserna.

Den första delen av ansökningsprocessen kommer att pågå i fem månader, fram till den 31 augusti, skriver Washington Post.

Inga andra kvalifikationer krävs i den inledande delen, förutom ansökningsavgiften. Men företaget har meddelat att de så småningom kommer att välja ut personer med ”god fysisk och psykisk hälsa”. Det är en fördel att besitta egenskaper som uthållighet, nyfikenhet, kreativitet samt vara anpassningsbar och kunna lita på andra.

Företaget uppger att 10 000 ansökningar redan kommit in, med intresserade från 100 olika länder.

Landar 2023

Ansökningsprocessen kommer att ske i olika delar där kandidaterna får visa upp sina färdigheter. Ett mindre antal kommer att ta sig vidare och tränas i flera år för att acklimatisera sig till ett liv utan dusch, kaffe, familj och vänner. Allmänheten kommer att få vara med och rösta fram de fyra första personerna som ska lämna livet på jorden.

Företagets högtflygande plan är att de första astronauterna ska påbörja rymdresan 2022 och landa på den röda planeten sju månader senare år 2023, skriver CNN. En andra besättning ska landa 2025. Varje besättning ska bestå av två män och två kvinnor.

Finansiering ett hinder

Enligt företaget gör enkelbiljetten projektet möjligt eftersom kostnaderna minskar rejält och tekniken för en returresa existerar inte, skriver CNN.

– Inga nya uppfinningar krävs för att människor ska kunna landa på Mars, säger en av grundarna Bas Lansdorp.

Finansieringen ser han som det största hindret. En del sponsorer ska ha gått in i projektet och förhoppningen är att ett stort medialt intresse ska göra att fler tillkommer.

Projektet att bygga en koloni på Mars väntas gå loss på sex miljarder dollar. Förväntningen hos det privata, icke vinstdrivande företaget är att få in pengarna från bland annat annonsörer och sändningsrättigheter. Det är dock oklart om de kommer hinna få in den stora summan i tid.

Om planen blir verklighet återstår alltså att se.

ARTIKELN HANDLAR OM