”Nyligen kom en 82-åring som ville ha tandställning”

MIN EKONOMI

Karin Lindblom är tandreglerare i Handen

MIN DAG PÅ JOBBET

Foto: Lotte Fernvall
TÄNDER PÅ JOBBET Karin Lindblom arbetar på sin egen tandregleringsklinik i Handen utanför Stockholm. Här får Renata Stypula sin tandställning justerad.

Ibland undrar folk varför jag frivilligt vill rota i andra människors munnar. Och visst, det kanske kan låta konstigt, men jag tycker verkligen att jag har världens roligaste jobb.

Mina patienter är ofta unga och friska och eftersom tandställningar ska sitta i länge får jag följa barnen under flera år.

Tandställningar ska ju dessutom skruvas till var sjätte vecka, så i mitt jobb får man möjlighet att träffa sina patienter ofta.

När jag träffar en patient för första gången börjar jag med att kontrollera bettet och diskutera behandlingsmöjligheter.

Ofta­ tar vi några röntgenbilder och gör kanske ett avtryck av tänderna.

Att få tandställning gör inte ont och eftersom resultatet blir så fint är nästan alla som kommer hit positivt inställda. De flesta som söker hjälp har besvär som till exempel överbett eller korsbett.

Vuxna patienter kan få del av sin reglering betald av Försäkringskassan. För barnen betalar landstinget hela kostnaden om det är medicinskt motiverat.

Men på senare tid har det blivit vanligare med ”extreme make­over”, att vilja fixa tänderna ur ett skönhetsperspektiv. För ett tag sedan hade jag exempelvis en 82-årig patient, som ville ha snyggare ordning på tänderna och som dessutom gillade tanken på tandställning. Hennes barnbarn hade precis fått en, och min patient tyckte att det såg så snyggt ut.

Jag visste att jag ville jobba med tänder redan när jag var liten. Min pappa är tandläkare och han älskar sitt jobb, så jag följde i hans fotspår och har aldrig ångrat mig. Jag gick ut tandläkarhögskolan 1996 och jobbade några år innan jag vidareutbildade mig till tandreglerare. Jag har själv haft tandställning i många år så jag vet hur det känns!

Nu har jag precis öppnat en egen verksamhet och styr mina dagar själv. Det gör att mina dagar ser lite olika ut. Ibland jobbar jag sena kvällar, ibland lite kortare dagar. Just nu undervisar jag även två dagar i veckan på tandläkarhögskolan, så mitt jobb är minst sagt omväxlande.

Snabbfakta

Namn: Karin Lindblom. Ålder: 41. Bor: Tyresö. Familj: Man och tre barn, 8, 6 och 2 år. Yrke: Tandläkare specialiserad på tandreglering.

Berättat för Åsa Passanisi

ARTIKELN HANDLAR OM