Strejken nära

Publicerad:
Uppdaterad:

Flera förhandlingar strandade i dag

Tonläget blir allt hårdare inom avtalsrörelsen.

På onsdagen strandade förhandlingarna mellan Sveriges hotell- och restaurangföretagare och facket.

Samtidigt närmar sig strejken för Pappers.

I måndags bröt Pappers övertidsblockad ut och på onsdagsförmiddagen kom beskedet att förhandlingarna mellan fackförbundet och arbetsgivarsidan Skogsindustrierna strandat.

– De sade att de hade uttömt sitt mandat i och med att de bara kunde gå med på det som medlarna föreslagit plus några mindre kosmetiska förändringar. Vi kan inte acceptera det utan vi måste kunna förhandla utifrån våra medlemmars behov, säger Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.

Därmed är risken stor för att strejkvarslet som Pappers lagt för fredag träder i kraft. Omkring 3 000 anställda vid sex företag går då ut i strejk.

Ursprungliga krav

Marie S Arwidson, vd för Skogsindustrierna, säger att skälet till att förhandlingarna har varit resultatlösa är att Pappers står kvar vid ursprungliga krav. Bland annat vill förbundet ha löneökningar med 5,2 procent på 22 månader.

Arwidson påpekar att Pappers är det förbund inom industrin som ännu inte har tecknat ett avtal.

– Vi frågar oss varför Pappers ska ha dubbelt så mycket som andra. Vad är det som gör att de ställer den typen av krav, mot bakgrund av att industrins situation är att man nu långsamt börjar hämta sig ur en fruktansvärd lågkonjunktur, säger hon.

Förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Energiföretagens arbetsgivarförening går trögt. På onsdagen sade facket nej till ett medlarbud. Det innebär att den varslade övertidsblockaden rullar i gång på torsdag morgon.

Thomas Sandgren, förste vice ordförande för Elektrikerförbundet, säger att det bud som facket tackade nej till är sämre än det första som lämnades.

Förhandlingar kärvar

Även förhandlingarna inom hotell- och restaurangbranschen har strandat.

Beskedet om att Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) vänt sig till Medlingsinstitutet kom mycket överraskande för Hotell- och restaurangfacket (HRF).

– Jag är nästan chockad. Jag tycker att det är upprörande att man går till Medlingsinstitutet och vill ha medling när vi inte ens har börjat förhandla, säger HRF:s ordförande Ella Niia.

Mats Hulth, vd för SHR, säger att parterna stod så långt ifrån varandra att det inte var någon idé att fortsätta förhandla på egen hand.

– Motparten kommer med krav som ligger mer än dubbelt så högt som industrin, säger han.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN