Sista chansen att skaffa hemdator

MIN EKONOMI

Vid nyår försvinner hemdatorförmånen

Dags att byta upp dig till ny hemdator?

Då ska du skynda dig.

Vid nyår väntas regeringen slopa den så kallade hemdatorförmånen.

Foto: Kört för billiga burkar Regeringen vill spara miljarder på att köra hemdatoravdraget till skroten. Det betyder att 4 400 jobb försvinner i Sverige.

Hemdatoravdraget ger anställda möjlighet att förmånligt hyra dator via sin arbetsgivare.

Men i regeringens budget väntas skatteavdraget slopas. Enligt alliansens beräkningar sparar man 2,4 miljarder fram till 2008.

4 400 jobb försvinner

Hemdatorleverantörerna driver en kampanj mot avskaffandet. Enligt företagen kan 4400 jobb försvinna.

– Det är mest i glesbygd och många ungdomar, säger Boris B Doslic på Nicator, ett av de 200 företag som ligger bakom kampanjen.

Han menar att alliansen räknat fel. I stället för 2,4 miljarder i besparing handlar det bara om 150 miljoner, inte minst för att så många blir arbetslösa.

Säljrusch nu

– Alliansen fick ett mandat av svenska folket för att skapa jobb. Då kan man inte börja med att avveckla flera tusen jobb, säger Boris B Doslic.

Men på kort sikt lär branschen kunna räkna med säljrusch. Enligt David Larsson på analysföretaget IT Research kommer många företag att passa på att teckna avtal före nyår.

– Vi räknar med en kulmen till jul, säger David Larsson, som tror att ungefär 50000 hem-pc skeppas ut under första halvåret 2007.

Betalas med oskattade pengar

Irene Beertema

ARTIKELN HANDLAR OM