Polisen varnar för bluffmeddelanden som kapar bank-id

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Bank-id

Polisen varnar nu för bluffmeddelanden där personer uppmanas verifiera sitt bank-id.
Flera har fått mail och sms sedan igår kväll.
– Det ser väldigt ordentligt ut, säger en av de drabbade.

Bedragare försöker kapa bank-id via sms.
Bedragare försöker kapa bank-id via sms.

ANNONS

Är du rätt försäkrad?Jämför och hitta rätt försäkring dig här.

Extern länk från Compricer

Läs mer

Sedan igår kväll har flera personer hört av sig till polisen om att de fått sms och mail där de uppmanas verifiera sitt bank-id. De ser ut att vara skickade från BankID – men så är inte fallet.

”Helt bedrägligt syfte”

– Tyvärr inte. Det rör sig om en så kallad ”spoofad” avsändare. I meddelandet uppmanas man klicka sig vidare och lämna ifrån sig personuppgifter eller skapa ett nytt bank-id. Men det är i helt bedrägligt syfte, säger Lotta Mauritzson, samordnare vid Polisens Nationella bedrägericenter.

Hon varnar för att klicka sig vidare och lämna ifrån sig uppgifter.

– Om de lyckas kapa ditt bank-id kan de göra i stort sett vad som helst. De kan öppna nya konton, ändra din adress och ta lån i ditt namn. Man ska absolut inte lämna ifrån sig sina uppgifter, säger hon.

Nationell varning

Polisen har nu gått ut med en nationell varning för bluffmeddelanden.

– Får man det ska man kasta det direkt, och känner man sig osäker ska man kontakta sin bank. Har man klickat sig vidare ska man begära att få bank-id:t spärrat, säger Lotta Mauritzson.

En av dem som fått meddelandet är en man i Stockholmsområdet.

– Det ser väldigt ordentligt ut. Jag går inte in den vägen med bank-id, men jag kan tänka mig att det finns människor som tror att det är ett seriöst sms i och med att det ser så vederhäftigt ut, säger han.

Inget samband med utlandssamtal

Enligt polisen verkar inte det senaste dygnets att bluffmeddelanden hänga ihop med vågen av bluffsamtal från utlandet som tusentals svenskar drabbats av.

– Inte vad vi känner till. De kommer ju relativt samtidigt, men det behöver inte betyda någonting, säger Lotta Mauritzson.

De senaste åren har antalet bedrägeriförsök via sms och mail ökat i omfattning. Om du fått ett bluffmeddelanden är hennes råd i 99 fall av 100 att slänga det.

– Om du inte begärt någonting ska du heller inte klicka på det. Är du osäker – kontakta banken eller avsändaren det påstås komma från, säger Lotta Mauritzson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Unga måltavlor för bedragare

ÄMNEN I ARTIKELN

Bank-id

Brott