Förlorar 40 000 kronor om året på andra hand

avStefan Hesserud Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Thinkstock
Hyra lägenhet i andra hand är en riktig förlustaffär.

Bor du i en andrahandsetta i Stockholm? Då förlorar du 40 000 kronor jämfört med ett förstahandskontrakt – varje år. Det visar en ny kartläggning från Svenska Dagbladet och Baaam.

Trots att bostadspriserna nu börjar mattas av ligger de fortfarande på för många oåtkomliga nivåer, inte minst i storstäderna. Vill du bo i Stockholm, och saknar hundratusentals kronor i kontantinsats eller tiotals år i bostadskön, är det andrahandsmarknaden som gäller.

70 procent dyrare

Och den gräver djupa hål i plånboken. En genomsnittlig hyresetta genom Bostadsförmedlingen i Stockholm kostade under 2017 4 686 kronor i månaden. Motsvarande siffra för en bostadsrättsetta i andra hand på Blocket är 70 procent högre – 8 236 kronor i månaden. På ett år handlar det om 40 000 kronor i skillnad, visar en kartläggning som Svenska Dagbladet gjort i samarbete med Baaam.

Behöver du något större, till exempel en tvåa? Då växer gapet mellan första- och andrahandsboendet ytterligare till 78 procent, eller 67 000 kronor om året.

De drabbas värst

– Det största problemet i dag är inte en generell bostadsbrist, utan att vi har en selektiv bostadsbrist. Har du tillgång till kapital kan du ofta få tag i boende. Men om du inte har det hamnar du utanför. Och det är främst nyanlända och unga som drabbas värst, säger Cecilia Enström Öst, nationalekonom vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, till SvD.

Pilarna på andrahandsmarknaden pekar åt helt fel håll för de bostadssökande. På sju år har andrahandshyrorna för bostadsrättsettor stigit med 70 procent i Storstockholm. Den brantaste stegringen i priskurvan kom mellan 2012 och 2013, skriver SvD. Då ökade avdragsrätten för uthyrning i andra hand från 12 000 kronor om året till 40 000 kronor. Dessutom släpptes hyressättningen i det närmaste fri.

Påverkar samhället

Och det är inte bara boende på andrahandsmarknaden i Stockholm som är förlorare. Över nästan hela landet ligger skillnaden mellan första- och andrahandsettorna på 10 - 15 000 kronor om året.

Den ekonomiska smällen i kombination med behovet av att ofta tvingas flytta får negativa konsekvenser även på samhällsnivå, anser Cecilia Enström Öst.

– Om man tänker kortsiktigt ser man kanske bara effekterna för enskilda individer. Men på lång sikt får detta konsekvenser för hela samhället, välfärden och Sveriges ekonomi. Unga skjuter upp inträdet i vuxenlivet, man har svårare att studera, bildar familj senare, har kanske svårt att få bostad på de orter där man skulle kunna få jobb, och så vidare, säger hon.

Fotnot: Varken siffrorna från Bostadsförmedlingen eller Blocket är heltäckande, då både andrahands- och förstahandskontrakt också förmedlas via andra kanaler – men ger ändå en god bild av situationen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM MIN EKONOMI