Experten: Så påverkas du av det nya elsystemet
Publicerad 2024-10-10
Artikeln innehåller annonslänkar
Höstens och vinterns intåg betyder oftast högre elpriset, och i och med det nya elsystemet som tas i kraft i oktober kan det vara klokt att se över ditt elavtal redan nu.
Vi har pratat med Maria Erdmann, vd på GodEl, som berättar hur du kan möta de nya priserna.
I slutet av oktober börjar det nya systemet för elöverföring mellan de nordiska länderna gälla.
Syftet är att få in mer förnybar i i nätet, och systemet har redan införts i flertalet andra länder. Tanken är att elpriserna inom Europa ska jämnas ut, vilket innebär att vissa länder, så som Sverige, kan komma få dyrare el. Det är dock inte alla elområden i Sverige som förväntas få dyrare el. Elområde 1–3, som omfattar hela Sverige utom de sydligare delarna, förväntas drabbas mest.
ANNONS
Syftet med det nya systemet
Maria Erdmann, vd på GodEl, menar att målet med den nya metoden är att nyttja det befintliga elnätet bättre och få balans mellan både produktion och förbrukning.
– Ändringen kan innebära att priset på el blir högre, eller lägre, beroende på var man bor. Tester som Svenska Kraftnät har gjort indikerar att priserna kan öka något, förutom i sydligaste Sverige, förklarar hon.
Så kan du möta de nya kostnaderna
Även om vissa menar att kostnaderna kan öka beroende på var i landet du bor menar Maria Erdmann att elpriset ser ut att bli lägre, eller detsamma, som förra vintern.
– Känner man en oro för sina elkostnader är vårt bästa tips att skapa en elbuffert om man har möjlighet. Som alltid är den billigaste kilowattimmen den du inte använder, så om det går att se över om du kan dra ner din förbrukning är detta självklart bra, berättar hon.
Avtalsformen som kan gynna dig
Maria Erdmann menar även att det kan vara klokt att se över vilken typ av avtalsform man har nu inför vintern.
– Kontrollera också att du inte betalar orimligt höga påslag på din elräkning – det bör inte vara mer än några ören per kilowattimme. Effekterna av flödesbaserat är redan inräknade i fastprisavtalen. Vår rekommendation är ett rörligt avtal då fastprisavtalen oftast kostar mycket mer i längden, avslutar hon.
ANNONS