”Ett säkert sätt att aldrig bli rik”

Privatekonomen Arturo Arques svarade på läsarfrågor

Inflationen har nått 30-årshögsta. Samtidigt stiger räntorna och börsen svajar.

Läget är oroligt och ovisst, helt enkelt. För att räta ut några frågetecken rycker Swedbank och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques ut och svarar på dina spörsmål.

Läs chatten i efterhand.

Börsen rasar, inflationen rusar och bopriserna ser ut att vända söderut. Vad pågår, och hur ska man tänka i det här läget? Arturo Arques svarar på dina frågor om den ekonomiska situationen.

Denna chatt är stängd.

 • Arturo Arques
  17 juni 202214.10

  Tack för alla frågor - det var riktigt kul! Jag hoppas vi hörs snart igen. Tänk på att den som jagar snabba pengar sällan eller aldrig rik. Läs gärna Fredrik Rundkvist artikel från i går i Aftonbladets artikel om inflationens effekter på hushållens ekonomi. En mycket läsvärd artikel med många goda råd.

 • 17 juni 202214.07

  Vilka åtgärder skulle du säga är viktigast för att skydda sig mot inflationen? Det är ju uppenbart att börsen inte i nuläget är någon vidare inflationshedge. Bör man söka sig till obligationer, statspapper eller någon råvara? Kanske justera konsumtionen på någon smart vis?

  William

  Hej William! Det är svårt för oss hushåll att skydda oss mot en stigande inflation. Binda räntan, amortera, handla billigare/mindre och investera i tillgångar som följer inflationen. Var försiktig med långa räntefonder och aktieri bolag med hög skuldsättning och räntekänslighet.

  Arturo Arques
 • 17 juni 202214.04

  Känns som det är lite panik och att alla företag passar på att justera sina priser. Kraftigt höjda styrräntor bidrar till paniken och ökad inflation. Investeringar för att lösa och ställa om energiförsörjning lär ju heller inte bli enklare när räntorna stiger. Om inflationen under flera år har legat klart under målet på 2%. Är det då inte rimligt att det kommer en rekyl med liknande vad vi upplever nu så snittet för de senaste 20 årens inflation iaf närmar sig upp mot 2%?

  PN

  Hej PN! Så kan man resonera och självklart finns det företag som passar på att höja priserna nu när krismedvetandet och acceptansen för högre priser finns. Samtidigt kan inte Riksbanken sitta overksamma. Deras övergripande mål är att hålla inflationen runt två procent (plus/minus en procenten).

  Arturo Arques
 • 17 juni 202214.00

  Hej.

  Om värdet på ens aktier/fonder har sjunkit kraftigt senaste tiden - är det då bättre att ta ett privatlån för en kontantinsats (bostad) än att plocka ut de pengar man har? (och på så sätt invänta att de återfår sitt värde). Bostadsköp förväntas ske under 2023.

  Jansson

  Hej Jansson! Det är ca ett år kvar till att du ska köpa en bostad och mycket kan hända fram till dess. Mitt råd till dig och alla andra är att aldrig belåna sig till mer än 85 procent.

  Arturo Arques
 • 17 juni 202213.57

  Folk jämför ofta detta årets nedgång Med föregående crasher genom tiderna exempelvis IT crashen. Själv tycker jag att beteendet är sig likt, men att det inte riktigt går att jämföra då man inte kunde göra lika snabba affärer som man kan idag, förr tog ett köp några dagar nu kan de gå på sekunder, hur tolkar du marknaden framöver, en mer volatil med stora ökningar och minskningar eller långa nedgångar och längre återhämtningar?

  Rasmus

  Hej Rasmus! Jag tror på en fortsatt volatil marknad. Men som vi både vet: det är i en volatil marknad som möjligheter också uppstår, inte minst för den långsiktige. Har du en lång sparhorisont, förtsätt spara men gå inte in med allt kapital idag.

  Arturo Arques
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.
Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Sparbankerna.
Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu