Sista chansen att slå ihop studielånet

Så slipper du dubbel återbetalning

Den som har studerat både innan och under 2022 får automatiskt två olika studielån.

Vid midnatt löper möjligheten att ansöka om hopslagning ut – vilket kan göra stor skillnad när du väl ska betala tillbaka.

– Den som har två lån måste betala av större summor på kortare tid, säger Stefan Tärnhuvud på CSN.

Den första januari i år infördes ett nytt studielån med nya villkor.

Det innebär att alla som har tagit studielån både före och under 2022 har två olika lån.

När det väl blir dags att betala tillbaka betalas därför lånen var för sig om låntagaren inte ansöker om att få dem hopslagna – vilket går att göra till midnatt på onsdagen den 30 november på CSN:s hemsida.

– Du kan slå ihop dem till ett större lån istället för två mindre. Det finns flera fördelar med att baka ihop dem. Du betalar bara ett lån i taget och har bara en administrationsavgift på lånet. Missar du en betalning får du bara en påminnelse, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Summan ändras inte oavsett om du slår ihop lånen eller inte – men den som har två små lån måste betala i snabbare takt vilket kan bli ansträngande för många.

Studenter på Stockholms universitet.
Studenter på Stockholms universitet.

Dubbelt så hög återbetalning

Till exempel: Den som har studerat hösten 2021 och våren 2022 och har haft studiemedel har två annuitetslån som ska börja betalas tillbaka under 2023.

Om låntagaren behåller lånen separat kommer den som lägst behöva betala 7 875 kronor på vardera lån, alltså 15 750 kronor under hela 2023.

Om låntagaren i stället slår ihop dem behöver den som lägst betala 7 875 kronor under 2023.

– Det blir inte dyrare, studieskulden är den samma. Men för många blir det lättare att bara ha ett lån och betala mindre belopp över längre tid. Tjänsten stänger vid midnatt men kommer att öppna igen någon gång nästa år, då kan man få en ny chans.

Publisert:

LÄS VIDARE

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu