Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Kärnkraftsstoppet leder till högre elpris – tredje dyrast i år

Publicerad 2023-11-29

Kyla, ett kärnkraftverk på dekis – och Putin.

De tre faktorerna leder till högre elpriser framåt.

På torsdagen blir priset i södra Sverige det tredje högsta i år.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 ligger nere sedan i natt. Det, tillsammans med vinterkylan, kan leda till högre elpriser än vad svenska hushåll har vant sig vid den senaste tiden.

I morgon kan södra Sverige, elområde 3 och 4, räkna med det tredje högsta elpriset sedan årsskiftet. Den 23 och 24 januari låg priset över två kronor per kilowattimme – i morgon är priset 1,9 kronor per kWh i de två elområdena.

– Det kommer att fortsätta vara dyrt så länge det är kallt och Ringhals 4 är ur drift. Sedan får vi se hur länge kylan håller i sig och hur långvarigt det här stoppet på Ringhals blir. Väderprognosen indikerar att kylan kommer att hålla i sig åtminstone en vecka eller två, säger Christian Holtz från Merlin & Metis.

Efter intervjun med Holtz gick Ringhals ut med att reaktorn kommer vara i drift vid midnatt på torsdag.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

Hur mycket påverkar det att ett kärnkraftverk ligger nere?

– De andra verken kör så gott det går, ingen annan kan starta upp med när nätet går ner. Det påverkar elpriset, allra helst när systemet är så ansträngt av kyla och lite mindre vind än det varit tidigare. Då blir det att dyrare produktionsanläggningar får starta upp och spotpriset stiger.

I dag onsdag ligger spotpriset på el runt 1,5 kronor per kWh i södra Sveriges två elområden, och 40 öre i de två norra. På torsdagen är priset dubbelt så dyrt i norra Sverige – 80 öre, och i södra Sverige är spotpriset strax under 2 kronor per kWh. Därtill tillkommer skatter och elbolagens avgifter.

Christian Holtz räknar med att de höga priserna ligger kvar ett antal dagar framåt.

– Jag skulle gissa att det kommer bli något liknande. Tidigare har vi haft en annan reaktor som har varit ur drift och det har varit ovanligt kallt ett par dagar. I stort sett skulle jag säga att vi kan vänta samma prisbild.

Dyrare i början av nästa vecka

Johan Sigvardsson, elprisexpert på Bixia, säger att ännu högre priser är att vänta. Detta på grund av att kylan håller i sig och det ser ut att bli vindstilla.

– Nästa vecka kan vi få importera el och då får vi de tyska priserna som vanligtvis ligger högre än de svenska. Måndag och tisdag tror jag att vi kommer att ligga högre än Tyskland – det vill säga ännu dyrare än i dag, säger Sigvardsson.

Men även om priserna är högre än i höstas är det betydligt mycket billigare än förra vintern.

– Vi gick in den här vintern med bättre förutsättningar än förra vintern. Men i fjol hade vi tur med vädret ur ett elanvändarperspektiv, det kan vi inte veta säkert att vi kommer att ha i år också. Men det ska till ganska mycket för att vi ska upp i de priserna vi hade förra vintern. I alla fall under en lång period, enskilda dagar kan priset sticka iväg om det händer någonting, säger Christian Holtz.

Ringhals 4 i förgrunden.

Är det här normala priser om man jämför med före kriget?

– De flesta vintrarna blir det några dagar när priserna sticker iväg. Men det är en högre nivå än vad vi är vana vid, ihållande över hela vintern.

Vad tror du på ett längre perspektiv, kan vi vänta oss högre elpriser framåt jul?

– Normalt sett brukar prisbilden komma ner under julhelgerna eftersom att industrierna stänger ner och elanvändningen sjunker. Så förhoppningsvis blir det lägre priser i jul, men innan dess ser det fortfarande ut att bli hela priser.

Har Putin ännu ett finger med i spelet?

– Ja, det har han. Hela kriget i Ukraina påverkar gaspriset vilket i sin tur påverkar elpriset på kontinenten vilket driver på de svenska priserna. Så visst har Putin en inverkan. Det är nog en större upplevd makroekonomisk riskfaktor i dag än för tre år sedan.