Fortsatta höjningar av elnätsavgifterna

Av: 

Stefan Hesserud Persson

Förra året höjdes elnätsavgiften rejält.
Förra året höjdes elnätsavgiften rejält.

Elpriser

Elnätsavgifterna fortsätter att öka kraftigt – i snitt med 7,5 procent förra året.
I Kramfors kommun har avgiften stigit med över 20 procent.
– Det är orimligt att höjningen av elnätsavgifterna fortsätter år efter år, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Elnätsavgifterna, som står för ungefär en tredjedel av elräkningen, har stigit rejält de senaste åren. Under 2016 låg ökningen på i snitt 7,5 procent för boende i flerbostadshus.

Det visar en kartläggning som Nils Holgerssongruppen gjort.

”Konsumenterna får stå för notan”

– När stora aktörer Vattenfall, Ellevio och E.ON kraftigt höjer elnätsavgifterna får det konsekvenser för miljontals konsumenter. Höjningarna visar tydligt att trots en skärpning av regelverket för elnätsföretagens intäktsramar så räcker inte detta. I slutänden är det konsumenterna som får stå för notan, säger Jennie Wiederholm, gruppens ordförande, i ett pressmeddelande.

För en typisk lägenhetsinnehavare i ett flerbostadshus med 15 lägenheter innebär det att den årliga elnätsavgiften ifjol höjdes med i snitt 204 kronor. För de senaste fem åren är siffran 580 kronor.

Stora prisskillnader i landet

Och vad du betalar i elnätsavgift varierar kraftigt mellan landets kommuner. I Bergs kommun i Jämtland betalar en lägenhetsinnehavare 4 132 kronor om året. I Borlänge i Dalarna är motsvarande siffra 1 580 kronor.

Mest höjdes avgiften i Kramfors i Västernorrland – 21,5 procent under 2016.

Det är Energimarknadsinspektionen, EI, som beslutar hur stora avgifter elnätsföretagen får ta ut. Men företagen har gång på gång fått rätt mot EI i domstol – och på så vis lyckats höja avgifterna ännu mer.

”Sätter regelverket ur spel”

– Regeringen måste säkerställa att den högsta tillåtna avkastningen blir lägre och att den inte blir föremål för domstolsprövning, vilket i praktiken sätter regelverket ur spel. Den låga risken i elnätsföretagens verksamhet, där konsumenten inte har någon valmöjlighet, ska också avspeglas i avkastningen. Det är orimligt att höjningen av elnätsavgifterna fortsätter år efter år, säger Jennie Wiederholm.

Vattenfall Eldistribution höjde ifjol avgiften med 11,2 procent. Ellevio och E.ON Elnät höjde med 9,5 respektive 9,3 procent.

ANNONS

Jämför elavtal när priserna rusar! Hitta det bästa för dig nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rädda dina pengar vid separationen

ÄMNEN I ARTIKELN

Elpriser

Elbolag

Privatekonomi

Vattenfall

Energimarknadsinspektionen

Eon

Ellevio