Stockholmsbörsen föll över fyra procent

Av: 

TT

Stockholmsbörsen föll brett på måndagen. Arkivbild.
Stockholmsbörsen föll brett på måndagen. Arkivbild.

Stockholm

Stockholmsbörsen inledde veckan med tunga kursfall. OMXS-index rasade 4,5 procent.

Nedgången var bred – men expertisen uppmanar i vanlig ordning småspararna att sitta still i båten.

Tappet kom efter några mycket starka börsveckor i slutet av april.

– Förra veckan kom signaler om att det gått upp lite väl mycket utan att den underliggande ekonomin förbättrades. Då var det många som valde att sälja, vilket triggades av Trumps utspel, säger Martin Guri, aktiestrateg på analysfirman Kepler Cheuvreux.

I fredags hävdade den amerikanske presidenten på en presskonferens att coronaviruset kom från ett labb i Kina, ett utspel som sedan upprepats både av honom själv och av utrikesminister Mike Pompeo. Det väckte farhågor om att ett nytt handelskrig är under uppsegling mellan USA och Kina.

Dystra nyheter

På måndagsmorgonen kom fler dåliga nyheter, då inköpschefsindex för Sveriges tillverkningsindustri fortsatte att falla, till 36,7. För två månader sedan var siffran 52,7.

– Så här kommer det att vara ett par månader till, men det är värt att komma ihåg att Kina var på den låga nivån för två månader sedan. Nu är de tillbaka runt 50, säger Martin Guri.

TT: Vad är rådet till småspararen i detta turbulenta börsläge?

– Behåll alltid det långsiktiga fokuset. I dag är det vettigt köpläge om man är långsiktig. När det brann som allra värst i april gjorde man antagligen de bästa köpen på länge, säger Martin Guri.

Majoriteten av aktierna på storbolagsindexet OMXS30 föll kraftigt. Allra sämst gick storbankerna med SEB som största förlorare – aktien rasade 8,2 procent. Handelsbanken, Nordea och Swedbank tappade mellan 6 och 7 procent-

Inte lika illa i London

I botten på OMXS30 fanns också bilsäkerhetsjätten Autoliv och vitvarutillverkaren Electrolux, som gick ned 6,8 respektive 6,7 procent. Indextunga klädjätten Hennes & Mauritz föll 6,1 procent.

Tobaksbolaget Swedish Match gick mot strömmen och steg 2,8 procent. Även låsjätten Assa Abloy stängde på plus: upp 1,0 procent. Flera analyshus har höjt sina rekommendationer gällande aktien under den senaste tiden.

De ledande Europabörserna gick samma väg som Stockholmsbörsen, men nedgången i London var marginell. FTSE100-index tappade 0,2 procent. I Frankfurt föll DAX-index 3,6 procent och i Paris rasade CAC40-index 4,2 procent.

ANNONS EXTERN LÄNK

Låna upp till 600 000 kr utan säkerhet via Lendo - se över dina möjligheter och ansök här.

Lendo

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stockholm