Detaljhandeln kraschar i EU

Av:  TT Bryssel, TT:s korrespondent

Bensinförsäljningen har rasat i EU sedan coronakrisen orsakat tuffa restriktioner för resandet. Arkivfoto.
Bensinförsäljningen har rasat i EU sedan coronakrisen orsakat tuffa restriktioner för resandet. Arkivfoto.

Coronakrisen slår stenhårt mot detaljhandeln i EU.

Fallet på årsbasis ligger runt 20 procent, visar ny samlad statistik från Eurostat.

Att land efter land infört strikta coronarestriktioner visar sig tydligt i handelssiffrorna. Från april 2019 till april 2020 föll detaljhandeln med 18 procent i hela EU och 19,6 procent i eurozonen. Och då ingår dessutom inga färska siffror från det hårt drabbade Italien.

Allra värst var fallet i Frankrike med -31,1 procent och Spanien med -29,8 procent jämfört med samma månad i fjol.

Sverige tillhör de länder som hittills klarat sig bäst med ett fall på endast -3,4 procent på årsbasis. Ungefär det samma gäller för övriga nordiska EU-länder: -3,2 för Danmark och bara -0,5 för Finland.

Räknar man enbart den senaste månaden så föll detaljhandeln från mars till april i år med 11,1 procent. Värst gick det för försäljningen av bensin och andra fordonsbränslen som föll med 25 procent, medan kläder och skor rasade med 21 procent – vilket trots allt är en förbättring jämfört med ett över 50-procentigt ras i mars.

Mot strömmen går föga oväntat näthandeln, som ökade med 12 procent i mars och nu visar en uppgång i EU på över 25 procent jämfört med april 2019.

Utanför EU ligger Storbritannien på -22,5 procent på årsbasis och Schweiz på -20 procent. Norge redovisar däremot en ökning, med plus 3,8 procent jämfört med april 2019.

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu