Fredrik, 37, får ingen ersättning av Försäkringskassan: ”Klarade ta kontakt med vården”

Fredrik Fagerström har varit utan inkomst i över ett år.

Hans utmattningsdepression erkänns inte av Försäkringskassan.

”Trots ditt mående klarade du av att ta kontakt med vården” står i den avslagna ansökan.

Fredrik Fagerström, 37 år från Borås, gick in i väggen i december 2019. I sju år hade han drivit ett byggföretag på egen hand samtidigt som han tog han om familj och sommarstuga. Men plötsligt fanns krafterna inte längre kvar.

– Jag tog slut som person.

Företaget kraschade, relationen tog slut och när Fredrik till slut sökte hjälp hos sjukvården i december 2020 fick han diagnosen utmattningsdepression.

– Efter den kraschen orkade jag inte ta tag i någonting. Det kunde ta 3-4 veckor för mig att öppna posten, säger Fredrik Fagerström.

Sedan kom nästa bakslag. 25 januari sökte han ersättning från Försäkringskassan – men fick avslag. Beslutet motiveras med att Fredrik Fagerström inte gjort sjukanmälan i tid. Men det var särskilt en formulering i beslutet som Fredrik reagerade på: “Trots ditt mående klarade du av att ta kontakt med vården den 8 december 2020”, står det i handlingarna.

– Jag blev handfallen och visste inte hur jag skulle svara. Det var så absurt.

Fredrik Fagerström
Fredrik Fagerström

Lånade pengar

I och med avslaget blev Fredrik Fagerström även fråntagen sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI), då han inte varit inskriven på Arbetsförmedlingen under sjukdomsperioden.

– Så nu har jag varit utan ersättning i över ett år. Det har medfört att jag behövt sälja lägenheten, flytta ihop med min tjej och låna pengar av mina föräldrar.

Fredrik Fagerström har överklagat beskedet och väntar på besked från Försäkringskassan. Idag mår han bättre men kan fortfarande inte jobba. Utmattningen går i vågor, förra veckan sov han 16 timmar om dagen.

– Jag har som målsättning att komma tillbaka och jobba i september. Men alla de här motgångarna har tryckt tillbaka en från att bli frisk.

Inlägget i ”Försäkringskassanupproret!”
Inlägget i ”Försäkringskassanupproret!”

“Sjuk respons”

I veckan delade Fredrik Fagerström med sig av sin situation i facebookgruppen “Försäkringskassanupproret!”. Sedan dess har stödet vält in från människor som varit i liknande situationer.

– Det var helt sjuk vilken respons jag fick. Jag trodde ju att det var något fel på mig, att jag var dum i huvudet. Men efter det här inlägget har jag fått väldigt mycket stöd och förståelse och insett att jag inte är ensam.

Fredrik Segerström hoppas att hans berättelse kommer hjälpa andra som kämpar för att få sin sjukskrivning betrodd och beviljad. Men turerna med myndigheterna har samtidigt fått honom att tappa hoppet.

– Jag har jobbat som en idiot i hela mitt liv och sett till att sköta saker som vårt kära samhälle vill. Men när man väl blir sjuk finns skyddsnätet inte där.

Försäkringskassan skriver i ett mejl att de inte har möjlighet att kommentera pågående ärenden

Publisert:

Min ekonomi

Prenumerera på Cervenkas Nyhetsbrev

Spaningar om den turbulenta ekonomi vi lever i nu