Percy Barnevik lämnar Investor med omedelbar verkan

Publicerad:
Uppdaterad:

"Det är bäst att jag går"

Det är bäst att jag går.

Det var Percy Barneviks enda kommentar till nyheten att han lämnar Investors styrelse med omedelbar verkan.

I verkligheten fick han sparken av Wallenberg efter chockbeskedet om den osannolika fallskärmen på drygt 900 miljoner kronor.

Foto: Mats Strand

Beskedet kom i två korta rader.

"I nuvarande läge anser jag det vara bäst för Investor att jag avgår som ordförande och lämnar styrelsen med omedelbar verkan.

Percy Barnevik"

I verkligheten fick han sparken av Jacob Wallenberg, som fann situationen omöjlig.

Wallenberg svor sig sedan fri från allt ansvar för rekordpensionen vid en presskonferens sent på torsdag eftermiddag. Där deltog även nye ordföranden i Investor Claes Dahlbäck.

Expressfart ut i kylan

Barnevik meddelade redan 23 januari att han tänkte lämna över ordförandeklubban i Investor vid den kommande bolagsstämman 16 mars

Efter beskedet om den famösa fallskärmen på onsdagen gick det i stället med expressfart rakt ut i kylan.

- Vi har i dag kommit överens med Percy Barnevik att han lämnar Investors styrelse med omedelbar verkan, meddelade Jacob Wallenberg strax efter Barneviks eget korta besked.

Wallenberg är talesman för de Wallenbergsstiftelser som är största ägare till Investor AB.

- Jag finner de här ersättningsnivåerna fullständigt orimliga och det finns skäl att ifrågasätta det sätt på vilket avtalen ingåtts. Jag förstår att de här uppgörelserna är upprörande för många, sade Jacob Wallenber vid den blixtinkallade presskonferensen.

Investor var tidigare huvudägare i ABB och fanns i styrelsen när de osannolika fallskärmarna till Barnevik och även hans efterträdare Göran Lindahl beslutades.

Enligt Wallenberg godkändes Barneviks rekordavtal av antingen Peter Wallenberg eller Curt Nicolin under början av 1980-talet. Bägge var ordförande under den aktuella tiden och exakt vem som är ansvarig är oklart.

Har lämnat positioner i rask takt

ABB:s nya styrelse hängde på onsdagen ut de före detta ABB-ledarnas dittills okända fallskärmarna på osannolika 1,4 miljarder.

Ett besked som skickade chockvågor långt utanför finansvärlden och även gett eko i alla världens finanstidningar.

Barnevik har i rask följd lämnat en rad maktpositioner.

I november avgick han som ordförande i ABB och den 16 januari hoppade han av från ordförandestolen i Sandvik. I samma veva meddelade han också att han avsåg att lämna ABB vid bolagsstämman dem 16 mars.

Efter torsdagens besked har Barnevik bara två tunga styrelseuppdrag kvar - General Motors och Astra Zenenca.

Läs mer om ABB-pensionerna

Caroline Olsson

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN