Så mycket höjs prylarna med dolda avgiften

Av: Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:
Nya privatkopieringsavgifter har införts på bland annat surfplattor, datorer och interna hårddiskar.
Foto: AP
Nya privatkopieringsavgifter har införts på bland annat surfplattor, datorer och interna hårddiskar.

I helgen infördes nya privatkopieringsavgifter på bland annat hårddiskar och surfplattor.

Och de dolda avgifterna slog igenom direkt på priserna.

– Det gäller datorer, surfplattor och spelkonsoler som nu ökar i pris, säger Magnus Bengtsson på Prisjakt.nu.

Den svenska upphovsrättsorganisationen Copyswede meddelade i somras att man skulle införa nya så kallade privatkopieringsavgifter på bland annat datorer, interna hårddiskar, spelkonsoler och surfplattor. Liknande avgifter har tidigare förekommit på externa hårddiskar och USB-minnen.

Avgiften ska täcka förluster för de upphovsmännen som förlorar pengar på grund av privatkopiering.

"Började under fredagen"

Trots kraftiga protester från både handlare och konsumenter infördes de nya avgifterna den 1 september. Avgiften ligger på 1 krona per gigabyte för produkter från 2 gigabyte upp till 80 gigabyte.

Jämförelsetjänsten Prisjakt har tagit fram statistik på hur de största e-handlarnas utbud har påverkats av avgiften. Och statistiken visar att konsumenterna blev förlorarna – priserna ökade direkt.

– Ökningarna började under fredagen och har ökat under dagen i dag. Vi ser ökningar från ett par kronor till över 100 kronor på en SSD-disk (intern hårddisk). Ökningarna är ungefär lika stora på surfplattor, säger Magnus Bengtsson, på Prisjakt.

Kan flytta lagren

Han tror att många e-handlare nu kommer att flytta försäljningen till ett annat EU-land för att undvika avgiften och pressa priserna.

– Det kan handla om att man kör försäljningen via ett lager i Frankrike eller delar upp sin verksamhet beroende på produktområde. Det skulle försvåra för Copyswede att hämta in avgifterna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN